Читај ми!

Tракторима блокирали радове на Коридору 11

Мештани љишког села Лалинци тракторима и механизацијом блокирали су радове на Коридору 11 у том месту, јер је, како тврде, 40 домаћинстава "одсечено од света". Министарство ће решити проблем Лалинаца, тражи одговорност.

Милош Милошевић, мештанин села, рекао је Танјугу да су Лалинци били туристичка атракција до отпочињања ове инвестиције.

"Не постоји кућа у селу која нема тешкоћу, 40 домова је у проблему, јер су приступни путеви уништени", наводи Милошевић.

Према његовим речима, поједине куће скоро да целу годину немају воду, па су мештани били приморани да будацима прокопају по четири километра кроз шуму како би обезбедили водоснабдевање.

"Од 2012. године смо се обраћали надлежним институцијама, али они само пребацују лопту у туђе двориште. Не тражимо кривца, већ пут", каже Милошевић и наводи да би решење био надвожњак, јер деца тог села морају да устају у пет ујутру да би стигла до школе.

Милошевић истиче да ће блокада трајати све док се представници државе не појаве како би решили овај проблем, а уколико се то не деси најављује и блокаду Ибарске магистрале.

Мештанин Мића Поповић, такође, указује да су уништени сви приступни путеви са регионалне саобраћајнице до Лалинаца.

Према његовим речима, деца која иду у школу тренутно пешаче по три километра, а када буде срушен мост у овом месту мораће да до својих образовних установа или до аутобуских станица на регионалном путу пешаче и до пет километара.

Поповић додаје да школарци данас и сутра неће ићи у школу.

Помоћник председника општине Љиг Катарина Лазић рекла је Танјугу да ће локална самоуправа заштити своје грађане.

"У Лалинцима има пуно мале деце, старих људ и жена, а блокада значи да имају озбиљан проблем", рекла је Лазићева и додала да су у овом случају ингеренције локалне самоуправе веома мале, али да ће се укључити у посредовање са "Коридорима" и "Путевима Србије".

"Са њима смо већ имали контакте, али до сада су стизала само обећања да ће се одређени пројекти дорадити, што подразумева израду саобраћајница које треба да повежеу два дела села, јер су одсечени један од другог", рекла је Лазићева.

Напоменула је да су извођачи радова рекли да ће бринути о одржавању регионалног пута који користе, али да су за сада то само празна обећања.

Министарство ће решити проблем 

Влада Србије и Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре ће наћи решење за проблем мештана села Лалинци који протестују на Коридору 11, али ће тражити и одговорност оних који су дозволили да проблем настане, јер се нису укључили у његово решавање.

Како се наводи у саопштењу, Министарство неће дозволити да због тога било које место у Србији буде одсечено од пута.

"Инфраструктурни пројекти су приоритет Владе Републике Србије. Али пројекти не могу и не смеју да угрозе нормалан живот грађана Србије, нарочито ако су резултат неактивности и лежерности најодговорнијих лица у предузећима која су задужена да управљају пројектима", наведено је у саопштењу Министарства грађевинарства.

Како је оцењено, грешке у пројектима резултат су неодговорности пројектанта, контроле, али и наручиоца пројекта.

"Грешке у пројектима се догађају, али се оне отклањају током извођења и недопустиво је да се за проблем зна месецима, а да се траже изговори за нечињење", истакнуто је у саопштењу.

Министарство је, како се наводи, већ решило бројне проблеме на коридорима, који су били резултат много различитих фактора.

"Министарство се укључило у решење и овог проблема и решиће га ургентно, пошто је недопустиво да се решење одлаже. Такође ће се утврдити и ко је од одговорних начинио пропусте да се овакви случајеви не понове у будућности", наведено је у саопштењу и закључено да актуелни проблем мештана села Лалинци доказује неопходност спајања "Коридора Србије" и "Путева Србије" на шта Министарство указује већ неколико месеци.

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
22° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара