Читај ми!

Шабић: Јавност има право да види извештај о паду хеликоптера

Информисање јавности у вези са околностима које су довеле до пада хеликоптера Војске Србије, не може да се ограничава подзаконским актима, као што је то јуче учинило Министарство одбране, поручио је повереник за информације од јавног значаја Родољуб Шабић.

Шабић је у саопштењу на сајту Повереника истакао да је правно неодрживо, као било какав основ за ограничавање права утврђених и уређених законом, позивање на "Упутство о класификовању, извештавању, евиденцији и анализи ванредних догађаја у Министарству одбране и Војсци Србије", преноси Танјуг.

Повереник за информације од јавног значаја и заштиту података о личности навео је да се тој институцији обратио већи број новинара с молбама за објашњење у вези са јучерашњим саопштењем Министарства одбране о раду Комисије за утврђивање одговорности за трагедију хеликоптера, као и у вези са налазом саме Комисије.

Иако је истакао да му није позната садржина налаза Комисије, нити да би их у овој фази коментарисао чак и да је имао у њих увид, Повереник је подсетио да је Уставом Србије зајемчено право јавности да зна, односно право на приступ информацијама о раду органа власти.

Шабић је објаснио да се то право остварује на начин утврђен Законом о слободном приступу информацијама од јавног значаја, у коме је изричито предвиђено чланом осам да "права из овог закона могу се изузетно подврћи ограничењима прописаним овим законом ако је то неопходно у демократском друштву ради заштите од озбиљне повреде претежнијег интереса заснованог на Уставу или закону".

Шабић је додао да Закон предвиђа и околности у којима остваривање права јавности може да буде ограничено, али да је то ограничавање оправдано и правно могуће искључиво под условима утврђеним законом.

Министарство одбране саопштило је јуче да је Комисија за утврђивање околности пада хеликоптера 14. марта у Београду завршила с радом и поднела извештај који ће, по захтеву заменика вишег јавног тужиоца у Београду, Генералштаб Војске Србије предати том истражном органу.

У саопштењу је напоменуто да је тачком 20. "Упутства о класификовању, извештавању, евиденцији и анализи ванредних догађаја и догађаја у Министарству одбране и Војсци Србије", прописано да "у случајевима када истражни поступак воде надлежни државни истражни органи, право информисања јавности о околностима, узроцима и одговорности за ванредни догађај у Министарству одбране и Војсци Србије је у њиховој надлежности".

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 07. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара