Читај ми!

Обука за руковање пестицидима кључна за безбедност хране

Подаци фитосанитане инспекције из друге половине прошле године показују да безбедност хране коју једемо није толико алармантна. Од око 500 узорака домаћих произвођача, у 7 су пронађени остаци пестицида у недозвољеним количинама, и то у јабукама, шљивама, грожђу, спанаћу, краставцима, паприкама.

Спасоје Стајић из Опова је пољопривредник пола века. Каже да још од периода бивше Југославије није имао ниједну обуку за руковање пестицидима.

Спасоје каже да му 20 година нико није држао обуку за руковање пестицидима, а никада није видео да су инспектори долазили на пијацу да узму узорак хране.

У Министарству пољоприпвреде кажу да од 2008. године обучавају пољопривреднике како да рукују пестицидима. Од тада до данас обуку је прошло 3.500 оних који стављају робу у промет, а у Србији је регистровано чак 780.000 пољопривредних газдинстава.

Иако је неправилно руковање пестицидима опасно по човеково здравље и животну средину, на обуку, за сада, иде само онај ко жели.

"Тренутно су у изради измене и допуне Закона о средствима за заштиту биља који ће предвидети обавезу да се, и поред других обавеза, сви пољопривредни произвођачи обуче да могу правилно да примењују средства за заштиту биља", наводи начелник фитосанитарне инспекције Ненад Милојевић.

Чак и када се средства за заштиту биља користе правилно, она могу бити штетна ако садрже већу количину тзв. токсиколошких нечистоћа. Србија нема лабораторију за ту врсту анализа, кажу у Удружењу произвођача средстава за заштиту биља.

Неколико производа с нашег тржишта пре два месеца послали су на испитивање у чешку лабораторију. Тврде да су пронађене нечистоће у количинама већим од дозвољених.

"Четрдесет и пет одсто средстава, која се налазе на тржишту, регистрована су са минимумом документације, значи без потпуног досијеа, они сами са собом носе одређене ризике. Ризици постоје по здравље људи, по безбедност хране и свакако ризик за животну средину, јер се  испуштају у животну средину, а непознато је шта они садрже", истиче Драгана Димитријевић из Удружења произвођача средстава за заштиту биља "Сецпа".

Критеријуми које треба испунити да би се препарат за заштиту биља нашао на српском тржишту, пооштрени су Законом из 2009. године. Међутим, пестициди се и даље региструју по Закону из 1998.

"Пошто ми као друштво нисмо успели да имплементирамо све прописе из ЕУ како би се радило по новом закону о средствима за заштиту биља зато се ради измена и допуна закона у коме ће прецизније стајати кад и како се ради регистрација средстава за заштиту биља", додаје Ненад Милојевић.

Надлежни уверавају да ће Предлог Закона о изменама и допунама Закона о средствима за заштиту биља бити усвојен ове године.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 07. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара