Читај ми!

Живот особа са инвалидитетом између закона и праксе

У Србији, како се процењује, живи између 750.000 и милион особа с инвалидитетом. Иванкa Јовановић, председницa Националне организације особа с инвалидитетом, каже да је правни оквир за превазилажење њихових проблема добар, али да у пракси постоје бројне препреке како би њихов живот функционисано онако како је предвиђено.

Иванкa Јовановић је, гостујући у Дневнику РТС-а, рекла да је Предлог закона који уређује право особа са инвалидитетом на кретање уз помоћ пса водича, који се данас усваја, добра вест за све слабе и слабовиде којих у Србији има преко 12.000.

"Моћи ће да улазе у јавни превоз, да улазе у разне инситуције, културне институције, хотеле. Тај проблем ће овим законом бити решен, не само за особе у Србији, већ и за оне који дулазе у Србију, а имају своје псе водиче. Они ће уз одређену легитимацију моћи да користе јавни превоз", истиче Јовановићева.

Законом о знаковном језику, који се ускоро очекује у парламенту, биће омогућено да особе оштећеног слуха на српском знаковом језику премосте баријеру за приступ информацијама и средствима комуникације и то у свим државним институцијама - здравствене и социјалне заштите, образовања и васпитања.

"Медији и медијски простор ће постати приступачнији. До сада је у пракси показано да су медији потпуно неприступачни. Радићемо на томе да информације и комуникацију учинимо достпуном овој категорији, а помоћи ћемо и титловање филмова и серија", објашњава Јовановићева.

Иако у Србији постоји добар правни оквир, који регулише проблеме особа са инвалидитетом, Јовановићева наводи да у пракси ситуација није добра као што је законом прописано.

"Постоје и физичке препреке и предуслови који нису испуњени - несметано кретање, Јовановићева.

Према њеним речима, законом о социјалној заштити предвиђено је да се персонални асистенти финансирају из буџета локалне самоуправе, а у Београду не постоји ни један такав сервис.

"Ипак, покрећемо иницијативу да макар 40 особа добије персоналне асистенте. Већ имамо позитивне сигнале од надлежних", каже Иванка Јовановић.

Особе са инвалидитетом до посла долазе три пута теже од остале популације, каже председницa Националне организације, што је последица и контекста у коме живимо.

"Закон је добар и стимулише запошљавање особа. Међутим, све препреке, физичке и за коришћење превоза, адекватно образовање, успоравају и запостављају запошљавање", наглашава Јовановићева.

Према њеним речима, изменама закона о раду дошло је до промена које су утицале на смањење запошљавања особа са инвалидитетом јер послдавац може ту особу да прогласи вишком уколико није у могућности да му нађе радно место у складу са његовим радним спсобностима.

Јовановићева наводи да је Национална организација особа с инвалидитетом тражила од Уставног суда оцену уставности тог члана.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 07. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара