Читај ми!

Медаље УН за српске "плаве шлемове"

Припадницима Министарства одбране и Војске Србије, ангжованим у мировној мисији УН на Кипру, додељене су медаље УН за успешно обављање дужности, саопштено је из Министарства одбране Србије.

На церемонији у кампу "Генерал Штефаник" у Фамагусти, медаље је добило 25 припадника српских мировних снага, као и припадници словачког, мађарског и украјинског контингента мировњака, јавља Танјуг.

Медаље је припадницима мировних снага уручила шеф мисије УН на Кипру Лиза Бутенхајм, пренело је Министарство одбране Србије на свом сајту.

Осталим припадницима српског контингента, медаље УН додељене су на крајем фебруара у Заšтићеној зони УН у Никозији.

Осим медаља, тројици припадника српског контингента уручене су и похвале команданта снага УН генерала Кристин Лунд, као признање за изузетна залагања и постигнуте резултате у обављању дужности, навело је српско министарство.

Припадници Министарства одбране и Војске Србије који су ангажовани мировним мисијама УН и Европске уније и у претходном периоду су добијали признања за свој рад

Четворочланом војно-санитетским тиму ангажованом у Сомалији су у фебруару прошле године су уручене медеља за успшно учешће у мисији ЕУ.

Медаље су добили вођа санитетског тима, потпуковник Драган Коруга, заставник Александар Николић, старији водник Срђан Вукајловић и војни службеник Момчило Терзић.

Церемонија је организована испред болнице у Могадишу, у којој је ангажован српски тим, а медаље је уручио командант мисије бригадни генерал Џералд Ахерн.

У команди мировне мисије УН на Кипру 45 припадника Војске Србије, који су сада ангажовани у тој мисији, добило је, 22. фебруара 2012, медаље УН за време проведено у мисији.

Да успешно ангажовање српских "плавих шлемова" у очувању глобалног мира није реткост, показује и свечаност, у септембру 2011, у словачком граду Тренчину, када су српским мировњацима такође уручена одличја УН.

Медаље су тада добили мајор Зоран Несторовић, заставник Срђан Видаковић и старији водник Виктор Урошевић, који су на Кипру били у саставу словачко-мађарског контигента.

О способности и професионалности српских "плавих шлемова" говори и то што им је у јулу 2010. било поверено да брину о санитетском обезбеђењу генералног секретара УН Бан Ки Муна, који је тада боравио у Конгу.

За успешно ангажовање, у октобру 2009, специјални изасланик генералног секретара УН Рима Салах уручила је члановима хируршког тима Војно-медицинске академије, ангажованим у мировној мисији у Чаду, специјалне медаље за високе стручне доприносе и изузетан ангажман.

Иста одличја члановима шесточланог војно-санитетског тима Србије, који су били анагжовани у тој мировној мисији у саставу норвешког контигента, уручио је и командант мировне операције "Минурцат" у Чаду и Централноафричкој Републици.

Припадници Министарства одбране и Војске Србије који су ангазовани у мировним мисијама се смењују у оквиру редовних ротација углавном после годину дана.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 02. јун 2024.
18° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије