Читај ми!

Дуалним образовањем против незапослености младих

Председник Привредне коморе Србије Марко Чадеж истиче да је систем дуалног образовања дао резултате у многим европским земљама, у којима је због примене таквог система незапосленост младих испод 10 одсто.

Чадеж је, гостујући у Јутарњем програму РТС-а, објаснио да је основни концепт дуалног образовања то што се образовање одвија на два места - у школи и у компанији, где ученик бива запослен и где обавља практичну наставу.

Наводи да се не ради о пракси, већ да је ученик запослен у одређеној компанији.

"Слични концепти су били и у старој Југославији. Овај модел је дао резултате у европским земљама. Показало се кроз искуства у другим земљама да дуални систем даје најбоље резултате. Погледајте незпосленост младих. У земљама које имају дуално образовање незапосленост је испод 10 одсто, у Немачкој је седам зарез нешто, у Аустрији девет. У Србији је незапосленост 42 одсто", указао је Чадеж.

Упитан да ли су се стекли политички, економски и институционални услови за увођење дуалног образовања, Чадеж је казао да су се стекли политички услови, јер су сви који у том процесу треба да одлучују свесни да је то добро решење.

Напомиње и да компаније које буду запошљавале младе људе тиме улажу у будућност, а да ће се у циљу њихове анимације разговарати о разним подстицајима, међу којима је и ослобађање од пореза.

Уз напомену да се дуални систем не може преко ноћи организовати, Чадеж је навео да је улога ПКС у том процесу да буде веза између привреде и образованог система.

"Улога би била да разговара са привредом и анимира је да учествује у овом процесу. Зато и радимо на реорганизацији целог система. Без ефикасне ПКС не можете да развијете овај план", истакао је Чадеж.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 02. јун 2024.
26° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије