Читај ми!

Сарадња Србије и Македоније у набавци вакцина

Србија и Македонија наступаће заједно на тендерима за набавку вакцина, изјавио је заменик македонског министра здравља Јовица Андовски. Истакао је да ће то довести до значајних уштеда у буџетима две земље.

Јовица Андовски, који се раније данас састао са државним секретаром Министарства здравља Владимиром Ђукићем, у изјави Танјугу је подсетио да је иницијатива о заједничкој набавци вакцина покренута током недавне седнице влада две државе у Скопљу.

Према речима Андовског, заједничко учешће на тендерима у набавци вакцина довело би до набавке квалитетнијих вакцина али и до значајних уштеда у буџетима две земље.

"Тај новац би министарства могла да преусмере за неке друге потребе", рекао је Андовски и додао да је договорено да службе у оквиру два министарства заједнички раде на припремама за учешће на тендерима.

Додао је да је на састанку било речи и о наставку сарадње у области размене и обуке лекара и медицинских радника, истичући да је велики број медицинских радника из Македоније који су на специјализацији у Клиничким центрима широм Србије.

"Договорили смо се и да државни секретар Ђукић и директор Клиничког центра Србије Миљко Ристић дођу у Македонију, како бисмо наставили разговоре и утврдили које су то области у којима можемо још да унапредимо сарадњу", рекао је Андовски.

На састанку је, такође, било речи и о раду Здравствене мреже за Југоисточну Европу, чије председавање Србија преузима.

"Македонија тренутно председава том организацијом и данас смо разговарали смо о припремама Србије за преузимање председавања", рекао је Андовски Танјугу.

Здравствена мрежа југоисточне Европе је форум држава из региона основан 2001. године.

Основна сврха деловања Мреже побољшање здравља у региону кроз спровођење националних стручних пројеката на подручју јавног здравства.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 02. јун 2024.
26° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије