Читај ми!

Емитовање "Репортера" одложено до даљег

Телевизија Б92 саопштила је да је у договору са уредницом редакције "Инсајдерa" Бранкицом Станковић одлучила да до даљег одложи емитовање емисије "Репортер".

"За Телевизију В Б92 најважнија је безбедност наших новинара и у овом тренутку једино рационално решење јесте да одлагањем емисије бар на неки начин заштитимо новинаре редакције 'Инсајдера'", пише у саопштењу, преноси Танјуг.

Телевизија Б92 истиче да се таквој одлуци прибегло и поред тога што је емисија Репортер, која је емитована прошлог понедељка, имала добар рејтинг и изазвала бројне реакције.

Наводено је и да Станковићева већ годинама има полицијско обезбеђење, а да је "исмевање целе ситуације у којој се налази" додатно угрозило њену, као и безбедност новинара из њеног тима.

Телевизија Б92 наводи и да друштво у којем живимо још није сазрело да на прави начин прихвати отварање бројних тема којима се ова редакција годинама бави.

"Унапред свесни да ће ова одлука изазвати различита тумачења, истичемо да редакција 'Инсајдера' остаје саставни део Б92 и да ће, као и до сада, имати сву подршку уредништва куће у којој су запослени", поручује Телевизија Б92.

Апел НУНС-а властима

Одлагање емитовања емисије Репортер на ТВ Б92 због претњи новинарима још је један жалостан показатељ угрожености новинарских слобода и стварног стања на српској медијској сцени, саопштило је Независно удружење новинара Србије, преноси Бета.

НУНС тим поводом позива власти да предузму озбиљне мере како би се новинарима осигурало да без притисака и претњи раде свој посао.

Удуружење подсећа да се већ данима води оштра кампања против ауторке емисије Бранкице Станковић и да чланови управа спортских клубова, као и људи из навијачких организација, отворено прете новинарима.

"Држава на ово угрожавање медијских слобода и личне безбедности новинара није реаговала одговарајућим мерама, нити су представници власти ичим показали да су узнемирени због претњи које долазе из управа спортских клубова и навијачких група", пише у саопштењу.

Како се додаје, у оркестрираним нападима, нажалост, отворено учествују и неки медији, што је за осуду.

НУНС је позвао све колеге на солидарност, без које није могуће изборити се за боље услове за несметан рад новинара. Додаје се да је у том важном послу нужна и снажнија подршка шире јавности.

"Колеге из Б92 бавиле су се корупцијом у спортским клубовима, о чему се у јавности у пола гласа говори већ деценијама. Чињеница да се емисија одлаже због притисака и претњи изазива дубоку забринутост јер показује да пред онима чије се учешће у корупцији истражује узмичу и власт и јавност", наводи НУНС.

Такво стање је неодрживо и води ка даљем урушавању основних начела демократије и слободе јавне речи, истиче се у саопштењу.

АНЕМ: Потребна реакција државе  

Асоцијација независних електронских медија изражава пуну солидарност са Бранкицом Станковић и новинарима редакције "Инсајдер", као и са својом чланицом телевизијом Б92, поводом напада којима су изложени и који су довели до одлагања емитовања емисије "Репортер", преноси Фонет

АНЕМ од надлежних државних органа захтева да осигурају безбедност угрожених новинара и услове у којима медији неће због заштите новинара морати да одлажу емитовање емисија.

АНЕМ указује да је у земљи у којој се већ деценијама не зна ко је убио новинаре Даду Вујасиновић и Милана Пантића и где се још чека почетак суђења за убиство новинара Славка Ћурувије, држава обавезна да најозбиљније схвати сваки појединачни случај напада на новинаре и сваку претњу којој су они изложени.

Неопходно је да држава уложи додатни напор и заложи сав свој ауторитет како би се обезбедили безбедност новинара и слобода изражавања.

Таква обавеза надлежних органа у Србији истовремено је и њихов дуг који имају, не само према новинарима, већ и према грађанима Србије, чије је уставно право да буду обавештавани о питањима од јавног значаја, и да при том, о таквим питањима буду обавештавани од медија који су слободни од страха, наводи се у саопштењу Асоцијације независних електронских медија.

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 14. јун 2024.
23° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије