Вербић: Није постигнут договор са синдикатима

Министар просвете Срђан Вербић рекао је да није постигнут договор са представницима два синдиката просвете који су и даље у штрајку.

"Синдикат радника у просвети Србије и Унија синдиката просветних радника, и даље траже додатне гаранције у односу на оно што стоји у споразуму", рекао је Срђан Вербић новинарима и додао да није ни логично да се траже додатне гаранције ако се већ потписује споразум, преноси Танјуг.

Како је рекао, измене самог споразума у овом тренутку нису могуће, али сматра да би анекс колективног уговора био адекватно решење. 

"Ми и даље стојимо на становишту да треба омогућити и представницима ова два синдиката да добију оне бенефиције које нуди посебан колективни уговор (ПКУ) и ми смо за то да се нађе некакво законско решење", додао је Вербић.

Министар просвете је подсетио да директори морају да се придржавају Закона, јер у њему стоји да запослени који су у штрајку имају сва права осим на пуну зараду за оно време које нису радили.

Штрајк у просвети почео је 17. новембра, а синдикати у штрајку најавили су за 17. март протест у Београду.  

Коментаришући најављени протест, Вербић је оценио да је реч о "политичком протесту".

"Ако је једини разлог за штрајк што немају довољно гаранција Владе Србије за оно што већ пише у Споразуму, онда то свакако није штрајк већ нешто друго", закључио је Вербић.

Сокић: Синдикати не одустају од захтева

Потпредседник Синдиката радника у просвети Србије Миодраг Сокић сматра да су договори пропали и да ће ове недеље сагледати какве ће све штетне последице изаћи из тога, јер ће до 17. марта, када се навршава четири месеца од почетка протеста, сваки ђак изгубити 104 часа.

"Ми смо министру предочили да је школска година потпуно у питању, издиктирали смо му колико је часова изгубљено његовом кривицом", рекао је Сокић новинарима.

Како је објаснио синдикати су тражили да се одмах потпише ПКУ, јер како каже, министар нема права да их уцењује и да неке синдикате "части" уговором а неке да кажњава.

Сокић је нагласио да у Унији и СРПС-у има око 50.000 чланова и поновио да по њиховим подацима у буџету министрству има средстава која се за сада користе на стручно усавршавање.

Како је истакао, предлог синдиката министру био је да се таква усавршавања обуставе на годину дана, а да се средства преусмере на њихове плате, што он није прихватио. Он очекује да ће плата штрајкачима бити умањена за 16,5 одсто.

"Међутим и ту очекујемо да ће наредба можда бити другачијег карактера и ту нам предстоји опет врста борбе за достојанство јер у образовању рачуна ко шта стигне и како хоће", рекао је Сокић.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 15. јун 2024.
24° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије