Читај ми!

Михајловићева на заседању Комисије УН о статусу жена

Потпредседница Владе Србије и председница Координационог тела за родну равноправност Зорана Михајловић борави у посети Сједињеним Америчким Државама, где ће учествује у раду 59. заседања Комисије Уједињених нација о статусу жена.

Зорана Михајловић у седишту УН присуствује Генералној дебати о имплементацији Пекиншке декларације и Платформе за акцију.

Потпредседница Владе и председница Координационог тела за родну равноправност Зорана Михајловић је за агенцију Танјуг истакла да Србија жели да на најпозитивнији начин искористи своје жене и да мора да се преполови број незапослених жена што је циљ којем тежи Влада Србије.

"Координационо тело које је формирала Влада Србије на иницијативу премијера, јесте ту да омогући, да створи амбијент, да све жене имају иста права, да се на исти начин школују, брину о свом здрављу, да све жене могу да се укључе у политички живот и што је најважније, жене јесу економски потенцијал Србије и ми то хоћемо да искористимо, кроз конкретне пројекте и начине", истиче Михајловићева.

Додаје да је од укупног броја жена у Србији, више од 60 одсто незапослено.

Зорана Михајловић наводи да ће у Њујорку имати доста састанака на којима ће разговарати са представницима УН како да се помогне да се жене из свих делова Србије укључе у пословни живот и да им се кроз одређене конкретне пројекте олакша све што им је било тешко у претходном периоду.

"Пекиншка декларација је донета са разлогом да се оснаже жене. Верујем да ће данашње и сутрашње заседање бити корак да будемо бржи. Морамо да будемо бржи и укључимо жене у све сфере живота", наглашава Михајловићева.

У Њујорку је предвиђен сусрет Зоране Михајловић са регионалном директорком за Европу и централну Азију Агенције Уједињених нација за родну равноправност и оснаживање жена Ингибјорг Гисладоти.

Потпредседница владе ће током боравка у седишту УН у Њујорку говорити на округлом столу "Економија у служби жена и девојака" и "Улагање у родну равноправност".

Михајловићева ће учествовати на конференцији Принципи оснаживања жена, коју ће отворити генерални секретар УН Бан Кимун, а међу уцесницима је и бивша америчка државна секретарка Хилари Клинтон.

Зорана Михајловић ће говорити у завршном делу конференције о теми "Неограничене могућности - Бизнис партнери за родну равноправност".

Предвиђено је да потпредседница владе учествовује и на панелу "Национални механизми за родну равноправност - акција, одговорност, промене".

Заседање Комисије УН о статусу жена одржава се у седишту УН у Њујорку од 9. марта до 20. марта.

Овогодишње заседање биће посвећено двадесетогодишњици од доношења Пекиншке декларације и Платформе за акцију и имплементацији постигнућа у области родне равноправности и оснаживања жена.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 01. јун 2024.
28° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије