Борба са сметовима

У општини Сјеница непроходно је 60 одсто сеоских путева. Пробијени су правци ка централним сеоским школама. На подручју Бруса оркански ветар правио је сметове веће од два метра. Завејана 32 босилеградска села. У општини Лебане покренула су се клизишта.

Ванредна ситуација због обилних снежних падавина на снази је у Коцељеви, Сјеници, Тополи, Љубовији, Ивањици, Ариљу, Новој Вароши, Тутину, Брусу, Босилеграду, Куршумлији.

У општини Сјеница још увек је непроходно 60 одсто сеоских путева. Пробијени су правци ка централним сеоским школама па се настава неометано одвија, јавља дописник РТС-а из Новог Пазара. 

У општини Тутин око поднева је нормализовано снабдевање електричном енергијом.

Надлежни у општинској управи најавили су да ће током дана бити очишћени и сви сеоски путеви. Тренутно се због страха од поплава врше припреме за превентивно деловање.

Снабдевање није угрожено, а на уклањању снега је ангажовано 28 тешких машина од чега осам предузећа за путеве "Нови Пазар пут".

После проглашења ванредне ситуације у општини Брус, ситуација се нормализује. Прилази селима се рашчишћавају од снега, па ће од сутра већина школа почети са радом. Наставе неће бити у Кривој Реци, Осрецима, Батоту, Рашју и Липовцу.

Осим дела општине око Лепенца и Батота, сви остали корисници имају струју. Екипе су на терену и отклањају кварове на електромрежи.

Путни правац Брзеће–Копаоник од јутрос је проходан за саобраћај. Очишћени су главни путни правци, али се до много села и заселака и даље не може. Иако је комплетна механизација на терену, њихов рад успоравају влажан снег и разуђеност насељених места на падинама Копаоника.

На подручју општине Босилеград, због обилних снежних падавина током викенда, непроходни су путеви до 37 села, а надлежни апелују на државу да им обезбеди нафту и пошаље додатну механизацију.

У брдско-планинским подручјима, због мокрог снега не ради седам трафостаница, а општинска власт покушава да мештанима удаљенијих махала допреми лекове.

Председник Општине Босилеград Владимир Захаријев рекао је да су се током дана поквариле две машине које су чистиле снег на сеоским путевима и да је "и нафта на измаку".

"Нема села у којем је снег испод метра... а негде су сметови и до 2,5 метара, тако да људи практично не могу нормално да се крећу", рекао је Захаријев и додао да је 37 села због снега одсечено од центра општине, као и да до људи из око 300 махала и заселака једноставно не може да се дође.

Према његовим речима, без струје је и седам трафостаница, а монтери улажу велике напоре како би оспособили систем који је још током фебруарског снега претрпео велика оштећења.

"Нафту коју смо добили од државе готово смо потрошили, па молимо да нам одмах дају још десет тона нафте или машине како бисмо могли да наставимо да чистимо снег", рекао је Захаријев.

Висина снега у селима куршумлијске општине достиже 90 центиметара, а наноси на појединим местима прелазе два метра. У 20 села на планинском подручју која су два дана одсечена од света, Општински штаб данас је прогласио ванредну ситуацију.

Проблема има и са снабдевањем електричном енергијом, а екипе Електродистрибуције су на терену и раде на отклањању кварова.

У пробијању путева ангажована је сва расположива механизација комуналних јавних предузећа и приватних предузетника из Куршумлије.

"Најгоре у свему томе је што су наша села мало насељена, то су углавном старачка домаћинства, па не могу да се између себе много помажу, тако да ћемо морати да прочистимо до свих прилаза и до свих старих људи", истиче председник општине Куршумлија Радољуб Видић.

Због обилног снега који је падао на подручју нововарошке општине нису рашчишћени путеви до три села – Кућани, Трудово и део Јасенова. 

Снабдевање струјом се стабилизује, а проблема има на планинама, где непроходни путеви отежавају рад монтера, који су даноноћно на терену.

Струју су, после три дана, добили становници општине Ивањица, а отклањају се само ситнији кварови на нисконапонској мрежи.

Двоје људи, који су били завејани у Ивањичком селу Мочиоци, успешно су евакуисани, потврдио је председник општине Ивањица Миломир Зорић.

Према његовим речима, на том подручју су снежни наноси били већи од једног метра, па је било веома тешко стићи до њих. Зорић додаје да је су акцији спасавања учествовали припадници ватрогасно-спасилачких јединица из Чачка.

"Будући да је жена имала високу температуру, она је превезена у ивањички Дом здравља", рекао је Зорић.

На подручју ивањичке општине путеви до Дуге Пољане, Одвраћенице и тридесет заселака су непроходни.

Нормализовано је снабдевање струјом у општини Пријепоље, а последице снежног невремена су отклоњене.

Најтеже је у селима дуж административне линије са Косовом и Метохијом, где се још не може до 11 села, јавља дописник РТС-а.

"Нема напајања репетитора са струјом. Већ два дана немамо ни мрежу 064 ни фиксне телефоне, што значи да немамо комуникацију ни са ким", каже Горан Стевеновић, председник месне заједнице Луковска Бања.

Пут преко Јарма и Сребрнца проходан у оба смера

Путни правац до Копаоника из правца Бруса преко Јарма данас је проходан, пошто су крушевачки путари уз велике напоре успели да очисте ту деоницу од сметова.

"Пут је од јутрос проходан у оба правца – и ка Копаонику и у супротном смеру ка Брусу", рекао је Танјугу дежурни на контролном пукту "Сребрнац" Властимир Стајић.

Део те саобраћајнице – од Јарма до Сребрнца – био је затворен за саобраћај од суботе јер је јак ветар стварао огромне сметове које су крушевачки прутари, уз помоћ тешке механизације, успели да пробију.

На Копаонику је измерено 26 центиметара снага, који је престао да пада, рекао је дежурни у метеоролошкој станици на тој планини Слободан Прибојац.

Јавно предузеће "Путеви Србије" апеловало је на све учеснике у саобраћају да не крећу на пут без одговарајућих пнеуматика и зимске опреме.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 15. јун 2024.
14° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије