Читај ми!

"Петријин венац" у 21. веку

Међународни дан жена Србија дочекује с податком да на селу живи око милион и по жена, које су и даље међу најугроженијим социјалним групама. Оне су углавном необразоване, економски зависне од мушкараца, здравствено угрожене, с неприметним учешћем у јавном и политичком животу.

Одвајкада њихов радни дан траје и по 15 сати, без плате, боловања, годишњих одмора. За Гордану Стошић из околине Врања нема ни 8. марта ни других празника.

"Ујутру устајање, обављање послова у пластенику, на отвореном, па доручак, па опет посао", прича Гордана Стошић из Доњег Вртогоша код Врања.

И на 12 километара од центра престонице сличне животне приче.

"Док сам била млађа радила сам још више, сад радим још – копамо, заливамо, сејемо, беремо, продајемо, млади сад то неће да раде", каже једна жена из Великог Села.

Међу женама са села често су табу теме насиље у породици и здравствени проблеми. Далеко од градова и амбуланти, код лекара иду само у случају крајње нужде.

Због тешког физичког рада у лошим временским условима, најчешће болују од оштећења слуха, респираторних, кожних и имунолошких обољења, карцинома.

"Рад са пестицидима у њивама при земљорадњи, скренуо бих пажњу на тежак физички рад, изложеност УВ зрачењу, рад у нефизиолошком положају тела. Релативно слабија доступност услуга здравствене службе, мислим на стоматологе, гинекологе", указује Петар Булат из Института за медицину рада.

Мало њих зна да користи компјутер и пољопривредну механизацију. Често не могу да се удружују у задруге јер немају имовину, а у чак 85 одсто случајева искључене су из наслеђивања.

Истраживање Покрајинског завода за равноправност полова управо показује да 61 одсто жена у Војводини не поседује власништво над кућом, а чак четири петине ни над имањем које целог живота обрађују и уређују.

"То је заправо разлог због чега се сеоске жене – још мање од урбаних, а и урбане се тешко одлучују на покретање сопственог бизниса – сеоске још мање, мање од 20 одсто, зато што немају хипотекарни капитал", објашњава Весна Шијачки из Покрајинског завода за равноправност полова.

Чак и подстицаји државе ретко до њих стижу. Тако, на пример, у Ужицу, где четвртина жена има власништво над имањем, само до два одсто њих стигну субвенције. Због тога ће се Женска парламентарна мрежа борити да сеоске жене добију додатне бодове за свој рад при додели подстицаја.

"При додатном бодовању имаће предност жене које се баве оним активностима на селу, делатностима на селу, где су жене најбројније, рецимо производња, обрада, прерада млека, производња производа од млека, где жена има у око 90 процената", наглашава Марија Обрадовић, координаторка Женске парламентарне мреже.

Иако се Уставом Србије, законима и Националном стратегијом гарантује равноправност полова, за сада не постоје механизми којима би се контролисала њихова примена и остваривање основних социјалних права жена на селу.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 02. јун 2024.
27° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије