Читај ми!

ВМА, 171 година успешног рада

Војно-медицинска академија обележила је свој Дан, свечаношћу у Дому Војске на којој је министар одбране Братислав Гашић поручио да су рационалним приступом и домаћинским руковођењем очувани сви сегменти рада те реномиране установе - здравствени, научно-истраживачки и образовни.

"Великом посвећеношћу у збрињавању војних и цивилних осигураника показали сте како се ради у интересу грађана, војске и државе", рекао је Братислав Гашић на свечаности, којој је присуствовао председник Србије Томислав Николић и министар здравља Златибор Лончар, преноси Танјуг.

Наводећи да је ВМА одувек била понос војног санитета, Гашић је навео да је та установа створена марљивим радом, великим знањем али и одрицањем људи који су јој посветили живот.

"Због тога и не треба да чуди да је стекла велики углед како у земљи тако и у свету", рекао је Гашић, указујући и на међународну сарадњу коју ВМА има као значајан сегмент спољне одбрамбене политике.

"Њом се ВМА, поред региона, профилише као реномирана војна болница и у светским оквирима. За сваку похвалу је и учешће припадника ВМА у оквиру санитетских тимова у мировним мисијама у УН и ЕУ", рекао је министар одбране.

Министар одбране је истакао добру сарадњу ВМА са Војском Србије, чији је нараскидиви део, наводећи да је ВМА нашироко позната по хирургији, научно-истраживачком и академском раду.
Гашић је навео да је задатак Министарства одбране да и даље подржава ВМА у сваком сегменту.

"Ваш задатак је да и убудуће поштујете Хипократову заклетву и професионално и савесно обављате посао", рекао је Гашић.

Плакета за сарадњу са Војском Србије уручена је на свечаности начелнику Генелаштаба ВС Љубиши Диковићу.

Гашић је уручио признање најбољој организационој јединици ВМА , а медаље "Др Владан Ђорђевић" уручене су најбољим хирурзима.

Клиници за гастроентерологију и хепатологију ВМА припало је признање за најбољу организациону јединицу ВМА за 2014. годину.

Добитници медаља "Др Владан Ђорђевић" за најбољег хирурга су директор Ортопедско-трауматолошке клинике Клиничког центра Ниш Милорад Б. Митковић и дугогодишњи члан колектива ВМА Горан Кроња.

Заступник начелника ВМА Зоран Шегрт рекао је да је ВМА испунила све задатаке упркос финансијским тешкоћама и истакао да се проблеми не гурају под тепих него се у сарадњи са Министарством одбране решавају на најбољи могући начин.

Шегрт је навео да је у 2014. обављено више од 300.000 амбулантних прегледа а да је хоспитализовано више од 34.000 пацијената.

Према његовим речима, у 2014. на ВМА је урађено је више од 27.000 хируршких интервенција, 3,3 милиона различитих анализа и прикупљено је више од 9.000 литара крви, намењене пацијентима.

Он је указао и на добру сарадњу са лекарима и здравственим установма како у Србији тако и у свету, наводећи да је све више наших медицинара у мировним мисијама у Конгу, Чаду, Сомалији и Централноафричкој Републици.

Свечаности су присуствовали председник Србије Томислав Николић, министар одбране Братислав Гашић, министар здравља Златибор Лончар и начелник Генералштаба Војске Србије Љубиша Диковић.  

Као дан ВМА обележава се 2. март, јер је тог датума 1844. године, указом кнеза Александра Карађорђевића, основана прва централна војна болница.

ВМА је водећа установа у области лечења, превентивне медицине, фармације, образовања и научно-истраживачког рада у Србији и шире, на простору југоисточне Европе.

Уз 27 клиника и 17 института, на ВМА раде и Дијагностичко-поликлинички центар, Центар за контролу тровања, Центар хитне помоћи и Центар за трансплатацију органа и коштане сржи.

Поред службе лечења, на ВМА је организована едукација медицинских кадрова свих профила и научно-истраживачки рад у складу са највишим стандардима и сопственим специфичностима.

Та војно-медицинска установа спада у болнице централног типа у којој се за десет минута може формирати конзилијум медицинских стручњака за сваку врсту интервенције, а у свом саставу има и Медицински факултет.

Поводом Дана ВМА омогућено је да од 26. фебруара до 6. марта, грађани бесплатним прегледима одреде ухрањеност и телесни састав организма.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 19. мај 2024.
24° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара