Читај ми!

Дијабетичарима потребни савременији лекови

Према проценама Института за јавно здравље "Батут", око 670.000 одраслог становништва Србије има дијабетес, који је пети на листи водећих узрока умирања.

На скупу "Дијабетес, растући проблем у Србији" саопштено је да се увођењем бесплатне едукације, савременог лечења и учестале контроле пацијената смањује стопа смртности за до 25 одсто, број можданих удара за 40 одсто, а трошкови лечења пацијената на годишњем нивоу за пет одсто.

Пацијенти који имају шећерну болест кажу да је у последњих неколико година у свим областима – од откривања до лечења – урађено много. Међутим, и даље постоје проблеми на које указују. На пример, увек недостаје трачица за мерење шећера у крви.

"Што се терапије тиче, ми, у принципу, пратимо светске трендове, али не потпуно. Увек има простора за нове лекове који се одавно користе у свету", каже Стела Пргомеља из Удружења за борбу против дијабетеса.

Докторка Мирјана Лапчевић из ДЗ "Вождовац" сматра да би резултати били много бољи када би лечење почело на време са најбољом опцијом. Додаје да је корист велика – не би долазило до повећања телесне тежине, добра регулација шећера, без по живот опасних хипогликемија. Дошло би до одлагања компликација, као и до одлагања инсулинске терапије, која је, како каже, веома скупа.

Србија је последња земља у региону у којој пацијентима оболелима од дијабетеса терапија ДПП4 није доступна о трошку државе. Процена стручне комисије јесте да је она неопходна за око 10.000 пацијената са дијабетесом.

"То питање има и своју економску и финансијску страну, али струка сматра да и грађани Србије треба да имају на располагању нова терапијска средства", сматра проф. др Небојша Лалић, председник Републичке комисије за дијабетес.

У Републичком фонду за здравствено осигурање још не знају када ће листа лекова поново бити проширена, а из Министарства здравља поручују да је најважније да основних лекова за сваку болест има.

"Организујемо јавне набавке, централизоване набавке. Очекује се да се тренд договора смањења цена настави и ове године. Дакле, очекујемо једно добро и стабилно тржиште", каже проф. др Берислав Векић, државни секретар Министарства здравља.

Бојан Тркуља, председник Удружења Иновија, каже да иновативне компаније гаје наду да ће се кроз уштеде које су направљене кроз нови правилник ослободити новац за иновативне лекове.

Министарству здравља недавно су се обратили и оболели од хепатитиса Це. Они су организовали акцију "Потпис за живот" и затражили да најугроженији пацијенти добију нове лекове.

Најсавременију терапију немају ни пацијенткиње које се боре са најтежим гинеколошким канцером – раком јајника.

Последња генерација лекова није још стигла ни до оболелих од сиде, или оних са тумором бубрега.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 02. мај 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво