Читај ми!

Уручена признања за најплеменитије подвиге

Сузани Станковић из Владичиног Хана, која је својој ученици донирала кожу, у оквиру традиционалне акције компаније "Новости", уручена је "Златна плакета" за појединачни најплеменитији подвиг године.

На свечаности у Скупштини Београда, Златна плакета за дечји најплеменитији подвиг додељена је петнаестогодишњем Чачанину Огњену Перановићу, који је од дављења спасио двојицу својих суграђана, док су признање за колективни подвиг добили спасиоци Министарства за ванредне ситуације Русије који су из поплављеног Обреновца евакуисали више од две хиљаде људи, преноси Танјуг.

Одлуком жирија, којим је председавао академик Матија Бећковић, "Златна плакета" за племенитост постхумно је додељена ватрогасцу из Тополе Дејану Лазаревићу, који је страдао покушавајући да спасе мештанина села Горович из набујале реке Јасенице.

Бећковић је приликом доделе признања казао да је жири имао "леп и узбудљив задатак, дивећи се онима који су подвиге учинили".

"Нико од ових људи није ни помислио на награде и признања пре него што се одлучио на свој херојски чин. Они су наградили све нас у временима када племенитост постаје све ређа, када је најважнији задатак човека да буде човек", казао је Бећковић.

Генерални директор компаније "Новости" и члан жирија Ратко Дмитровић оценио је да су људи којима су данас уручена признања за племенитост, "другачији од већине".

"Већина мисли на себе и лична задовољства. Људи због којих смо се данас окупили су посебни, без њих бисмо тешко знали разлику између људског и нељудског, доброг и лошег. Код њих нема сујете и себичности, они су спремни да умру за друге. Ти људи распирују наду да знамо да препознамо шта су истина, правда, племенитост", казао је Дмитровић.

Жири је поред четири "Златне", доделио и 13 специјалних плакета за хуманост и племенитост.

Међу добитницима су основац из Куршумлије Милан Јаћовић, заслужан што је његова школска другарица добила инвалидска колица, пензионер Милисав Алимпић који је своју уштеђевину уложио у уређење амбуланте у селу у коме живи, Насер Абази из Пожаревца који је помогао полицији у хватању разбојника у том граду.

Специјалне плакете додељене су и Милошу Митровићу из Трстеника, који је током поплава 2014. године, спасио висећи мост у том месту, припадницима 204. ваздухопловне бригаде Војске Србије, за евакуацију грађана из завејаних места у Војводини, добровољцима Горске службе спасавања и ватрогасцима-спасиоцима за њихов допринос у борби са последицама мајских поплава.

Житељи прњаворских села Велика и Горња Илова заслужили су према оцени жирија, признање зато што су изградили куће за три породице најлошијег материјалног стања у својим селима,  док је Драго Малиновић награђен што је донирао милион евра за изградњу школе у Прњавору.

Одлуком жирија, специјалне плакете додељене су и Италијану Франческу Скалфију за његов хуманитарни рад на Косову и Метохији, Живојину Болботиновићу из Текије, који је током поплава у том месту евакуисао велики број људи, као и Маријани Милосављевић, која је
својој тешко болесној колегиници донирала бубрег.

Постхумно је признање додељено члану братства манастира Хиландар Атанасију, који је страдао у покушају да помогне повређеним грчким ватрогасцима.

Поред Бећковића и Дмитровића, у саставу жирија су се нашли и академик Душан Ковачевић, заступник начелника ВМА Зоран Шегрт, бивши кошаркаш Дејан Бодирога, глумице Рада Ђуричин и Тања Бошковић, некадашњи ватерполиста Александар Шапић, директор
фирме "Комтрејд" Веселин Јевросимовић и модна креаторка Верица Ракочевић.

У акцији установљеној после земљотреса у Скопљу 1963. године, Вечерње новости више од пола века одају признање деци, појединцима и групама које су својом храброшћу, одважношћу и добротом задужили читаво друштво.

Први добитник награде био је електричар из Скопља Максим Стојановић, који је након земљотреса у том граду искључио струју кидајући рукама жице, чиме је спречио избијање пожара.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 02. мај 2024.
24° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво