Адвокати: Кривичне пријаве против нотара

Представници Адвокатске коморе Србије затражили су састанак с министром правде Николом Селаковићем због, како тврде, бројних злоупотреба и погрешног тумачења измена Закона о јавном бележништву. Нотари одбацују тврдње адвоката.

Они траже да се састану и са представницима Јавнобележничке коморе и директором Републичког геодетског завода, а најавили су и кривичне пријаве против свих јавних бележника који се баве "надриписарством", преноси Танјуг.

Председник АКС Драгољуб Ђорђевић рекао је на конференцији за новинаре да је за 14 дана од поновног почетка рада адвоката примећено да се јавни бележници и Републички геодетски завод не придржавају последњих измена закона чије усвајање је био услов за прекид вишемесечног штрајка адвоката и да нотари излазе из оквира који су им дозвољени изменама тог закона.

Секретар Адвокатске коморе Војводине Дејан Укропина рекао је да АКС има доказе и да је спреман да против свих јавних бележника који се баве "надриписарством" подноси и кривичне пријаве.

Говорећи о злоупотебама и погрешним тумачењима измена закона, Укропина је навео да је примећено да јавни бележници састављају јавно-бележнички запис за уговоре о промету непокретности и за уговоре из Породичног закона и Закона о наслеђивању што, како наводи, није у њиховој надлежности.

Према његовим речима, такви јавно-бележнички записи су ништавни и пред судом се може тражити утврђивање њихове ништавности, али могу се подносити и кривичне пријаве за кривично дело "надриписарства", јер се на тај начин нотари баве пружањем правне помоћи за новац, а нису за то овлашћени.

Представници АКС затражили су и решавање проблема опорезивања адвоката и промену јавнобележничких тарифа због измене суштине надлежности нотара.

Нотари одбацују тврдње адвоката

Председник Јавнобележничке коморе Србије Миодраг Ђукановић одбацио је тврдње Адвокатске коморе Србије оценивши да су погрешне и нагласио да нотари могу да састављају уговоре у форми јавнобележничког записа.

Ђукановић је у писаном саопштењу навео да такву могућност јавним бележницима пружа Закон о облигационим по којем они могу да састављају јавнобележнички записи и за уговоре из Породичног закона, Закона о наслеђивању и промету непокретности.

Одговарајући на тврдње представника адвокатуре, Миодраг Ђукановић је рекао да је њихово становиште осим у Закону о облигационим односима, потврђено и у домаћој и међународној судској пракси.

"Исто правило важи и у швајцарском, немачком и аустријском праву где је дозвољено да странке, полазећи од принципа слободе избора уговорене форме, услове пуноважност правног посла формом која је строжа од оне прописане законом", рекао је Ђукановић.

Додао је да не постоји и један елемент форме који се тражи код солемнизације а који не постоји код јавнобележничког записа.

"Ако је неко закључио уговор о доживотном издржавању у форми јавнобележничког записа, који представља најстрожу и најделотворнију форму нотарске исправе, онда је тиме испунио све законске услове који се траже за солемнизацију као блажу нотарску форму", рекао је председник Јавнобележничке коморе.

Ђукановић је напоменуо и да је Јавнобележничка комора Србије о овом питању затражила мишљење од свог Стручног савета које ће у најскорије време саопштити.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 29. мај 2024.
23° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије