У потрази за решењем проблема илегалне миграције

Директор српске полиције Милорад Вељовић рекао је, приликом обиласка граничног прелаза Келебија, да проблем илегалне миграције није само проблем Србије и Мађарске већ шири проблем неколико земаља ЕУ који се мора заједнички решити. У Мађарској се отварају нови објекти за прихват миграната, рекао директор полиције Мађарске Карољ Пап.

Милорад Вељовић је рекао да су појачане активности на спречавању илегалних прелазака мађарске границе и на откривању мотива прелазака.

"Полиција Србије и Мађарске имају добру сарадњу. Данас је договорено да се појачају прелази, а сутра, сходно договору, долазе и колеге из Немачке", рекао је Вељовић, који је заједно са мађарским колегом Карољем Папом обишао гранични прелаз Келебија, преноси Танјуг.

Према његовим речима, из Немачке стиже 20 полицајаца заједно са возилима опремљеним термовизијским камерама, а ускоро у Србију стижу и Аустријанци који ће бити ангажовани на прелазима ка Македонији где је такође велики притисак миграната.

Вељовић је додао да је на граници присутна и Жандармерија где је ангажовано око 50 жандарма заједно са припадницима граничне полиције и полиције из Мађарске који су већ данас у илегалном преласку ухватили девет лица.

"Заједничка је констатација да ово није само наш и мађарски проблем, јер су ове две земље транзитне, односно људи који прелазе границу их тако користе", рекао је Вељовић.

Он је додао да 40 одсто илегалних миграната чине деца, да су до пре два месеца илегални мигранти углавном била лица која нису имала од чега да живе, након чега је повећан број припадника средњег слоја, а сада међу мигрантима има и високообразовних.

"Да ли је то само економски проблем, то треба да решавамо заједнички", рекао је Вељовић. Он је открио да је јуче у сарадњи са туристичком инспрекцијом затворен Хотел "Лира" на Палићу у којем су се до сада смештали мигранти који су долазили са Косова.

Вељовић је нагласио да је хотел закупљен у септембру прошле године и да се сумња у организованост овог целог процеса.

У вези са тим, Вељовић је истакао да лица са Косова имају унапред припремљени износ новца који им служи за плаћање мандатних казни у Србији. Он је додао да је у претходном периоду због крујумчарења ухапшено четрдесетак људи.

Према Вељовићевим речима, од 2009. до данас издато је 60.000 путних исправа Албанцима са Косова и Метохије који на то имају право јер су држављани Србије. Он је позвао грађане да не напуштају своју територију.

"Нама није у интересу да грађани Србије напуштају своју земљу", рекао је Вељовић.

Директор полиције Мађарске Карољ Пап рекао је да се поводом тог проблема мора реаговати на међународном нивоу, а резултат тога треба да буду заједничке мере.

Према његовим речима, у протеклом периоду регистровано је 23.200 илегалних миграната што, према његовој оцени, представља озбиљан терет за обе стране.

"У циљу спречавања илегалних миграција, у Мађарској се отварају нови објекти за прихват миграната. Већина њих тражи азил, а током поступка покушавају да наставе пут даље ка другим земљама ЕУ", рекао је Пап. Он је додао да је због тога полиција Мађарске појачала контролу на ауто-путевима и железничким станицама.

Пап је понудио српској полицији да наши полицајци бораве у центрима у којима се термовизијским камерама надгледа граница са Србијом. "То потпомаже и усмерава полицајце да делују тамо где треба у датом моменту", додао је Пап.

Директори полиција две земље заједнички су оценили да кријумчари имају велику финансијску корист, па су, у циљу откривања и процесуирања, Србија и Мађарска усагласиле активности на сузбијању кријумчарења.

Вељовић и Пап су након обиласка Келебије обишли и гранични прелаз Хоргош–Реске.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 30. мај 2024.
18° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије