Пи-ар и медији – шта је сервирано, а шта испод тацне?

Када је крајем јануара, помало под велом тајне, боравио у Београду, бивши саветник за медије Тонија Блера није давао изјаве. Уместо тога, одржао је предавање за све пи-арове из Владе Србије.

Нема компаније нити утицајног појединца који за добар глас у јавности неће, углавном добро, платити пи-ара. Службама за односе са јавношћу, за то су потребни медији.

"Наш је посао да се држимо максиме да је вест само оно што неко није хтео да ти знаш. Све оно што ти нуде то није чиста вест, то је чиста пропаганда", каже уредница Политике Љиљана Смајловић.

Добар пи-ар заступа интересе свог клијента тако да не угрожава интерес јавности – тако ће рећи они који су плаћени да пуне новинске ступце, интернет или телевизијске програме догађајима који ће послодавца приказати у најбољем светлу.

"Никада до сада нисмо имали ситуацију да нешто што радимо за медије нема одјека у медијима. Чини ми се да су медији и пи-арови у ствари партнери", сматра Наташа Бујас, стручњак за медије и комуникације.

"Интерес јавности не може да угрози пи-ар, интерес јавности може да угрози новинар. На крају јавности одговарају медији, пи-ар агенције одговарају својим клијентима", каже Небојша Спајић, стручњак за медије и комуникације.

Али када клијент плати изградњу парка, тада није платио само за своју добру репутацију. Чак и када тај догађај својим присуством увелича политичар и даље је вест да је парк отворен. Међутим, надмудривање пи-арова и новинара ту се не зауставља.

"Све је више пи-арова и они су све цењенији од стране политичара, они све више зарађују. Кад су паре, утицај и углед у једној професији, онда ће се таленат природно кретати према тој професији", каже Љиљана Смајловић.

И једна и друга професија имају етичке стандарде. Ако их се придржавају ни грађанин неће сазнати само оно што је сервирано, већ и оно што је испод тацне.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 19. мај 2024.
26° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара