Старо оружје за ново

Министарство одбране планира да прода део старог наоружања и војне опреме, које више не користи. Приходи од продаје вишка биће уплаћени у посебан фонд. Та средства биће искоришћена за истраживање, развој и куповину нове и савремене војне технике, наоружања и опреме.

Хаубице, топови, оклопни транспортери углавном су стари више од пола века. Продају се и аутоматске пушке, пиштољи, минобацачи, муниција. Чак 90.000 мина за тромблон.

Портпарол Војске Србије Јован Кривокапић каже да средства која се продају нису неопходна. "Њиховом продајом неће се умањити функционална способност војске", истиче Кривокапић.

Према његовим речима, Војска Србије у овом тренутку располаже довољним бројем модернијих оружаних система и наоружања исте намене и класе.

Вишак наоружања и војне опреме, углавном застарелог, продаје се већ више од деценије. Део оружја војска је због међународних обавеза морала и да уништи.

Кривокапић наводи да када се огласе продаје вишкова, позваће се све заинтересоване фирме на јавно надметање. "Важно је напоменути да приликом таквог начина продаје цене могу бити и три до четири пута веће на крају процеса продаје", каже портпарол ВС.

Купци могу бити само предузећа која су регистрована за производњу и промет наоружања и војне опреме, којих у Србији има око 150.

Војни аналитичар Мирослав Лазански каже да, с обзиром на стање те технике, на услове у којима је та техника била у последњих 15 година, јасно је да то може да купи само онај ко жели да га претопи у челик.

"Постоји могућност да се на аукцију јави нека врло сиромашна земља којој се исплати куповина таквог наоружања", сматра Лазански.

Нека од средстава наоружања и војне опреме које Војска намерава да прода налазе се и у војном музеју. Наиме, Војска продаје 282 тенка Т55. Сваки од њих има 36 тона, што је укупно више од 10.000 тона челика.

Било је предвиђено да се продају и нека инжењеријска средства, али се од тога одустало јер се показало да се могу користити за помоћ становништву у случају елементарних непогода.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 28. мај 2024.
16° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије