Усвојена Стратегија безбедности саобраћаја на путевима

Циљ усвојене стратегије безбедности саобраћаја је да од 2020. године ниједно дете не сме погинути у саобраћају, поручује министарка Зорана Михајловић.

Владино тело за координацију безбедности саобраћаја на путевима усвојило je петогодишњу Стратегију у тој области, која има за циљ да се преполови број смртоносних удеса, преноси Бета.

"Имамо амбициозан циљ, а то је да од 2020. године ниједно дете не сме погинути и да се до 2020. за 50 одсто смање погибије и повређивање учесника у саобраћају", рeкла је министарка грађевинарства саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић, након седнице на којој је усвојена Стратегија.

Најавила је да ће ускоро бити донет Акциони план који ће прецизирати рокове и начин обављања задатака из Стратегије.

"Први пут стратегија има посебан део посвећен младим возачима који су, како показује статистика, узрок око 15 одсто саобраћајних несрећа", рекла је Михајловић.

Како је наведено, и локалне власти треба да израде своје документе по угледу на данас усвојену националну стратегију.

"Озбиљан проблем је вожња под дејством алкохола односно бесна вожња", додала је министарка у изјави новинарима.

Михајловићева је рекла да ће Акциони план тачно предвидети и шта треба да уради управљач пута и које су санкције и истакла да су стубови статегије - пут, возач односно учесник у саобраћају и шта се ради након незгода.

Такође, Акциони план ће дефинисати и изворе финансирања, рекла је Михајловићева и додала да ће се користити новац од казни за прекршаје, од осигурања и друго.

"Потрудићемо се да тачно постоји наменски одређен новац само за безбедност у саобраћају", истакла је министарка.

Владино тело за за координацију безбедности саобраћаја, којим председава Михајловић, усвојило је и предлог МУП - а о измени и допуни Закона о прекршајима који ће бити упућен Министарству правде.

В. д. директора Агенције за безбедност саобраћаја Милан Божовић каже да су локалне самоуправе по Закону о безбедности саобраћаја обавезне да усвоје своје стратегије по узору на националну стратегију и изразио очкивање да ће то и учинити.

"Очекујемо да ће статегија бити окидач да се сви који треба да раде на унапређењу безбедности саобраћаја пробуде и погледају статегију и заузму тај правац, како би се постигао поменути циљ", истакао је Божовић.

 

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 30. мај 2024.
17° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије