Насиље на интернету у порасту

Ситуација у области заштите деце од насиља на интернету у Србији веома је неповољна и још нема помака у заштити деце од такве врсте насиља, саопштио је Покрајински заштитник грађана.

Број случајева насиља на интернету је у константном порасту, посебно међу најмлађом групом корисника, наведено је у саопштењу поводом Дана безбедног интернета, који се обележава 10. фебруара, под слоганом "Створимо бољи интернет заједно", преноси Танјуг.

Покрајински омбудсман подсећа да су резултати истраживања о експлоатацији деце на интернету, које је та институција спровела пре две године, показали да ниједан стратешки документ на националном нивоу "не препознаје нити дефинише експлоатацију деце путем информационо-комуникационих технологија (ИКТ) као посебан вид злостављања, насиља и злоупотребе деце".

У саопштењу се наводи да су надлежни извршни органи више усмерени на кажњавање починилаца кривичног дела експлоатације деце, који су притом користили и ИКТ, као и на сузбијање те појаве након што се она већ догодила, него на њену превенцију информисањем деце и одраслих.

Неопходна је у том погледу и едукација о правилном коришћењу ИКТ и одговарајућој превентивној заштити, истиче Покрајински омбудсман.

У тој институцији указују на то да "сајбер-булинг", односно претње, узнемиравање или понижавање путем друштвене мреже или било ког облика ИКТ, карактеристичан за све учесталије вршњачко насиље међу децом и младима, "ни на који начин није препознат као посебна врста експлоатације деце".

Ту врсту електронског насиља важно је препознати у правној регулативи да би се могло систематски радити на информисању као и на превенцији, у оквиру школског система, као и да би се директним или индиректним жртвама тог насиља могла пружити одговарајућа помоћ и заштита, наглашава омбудсман.

Покрајински заштитник грађана примио је, путем свог сајта за пријављивање насиља на интернету, у протеклом периоду већи број пријава због таквог насиља и то пре свега над децом, наводи се у саопштењу.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 30. мај 2024.
18° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије