Неодговорни власници криви за напад у Вишњичкој бањи

Након недавног напада чопора паса на човека у Вишњичкој бањи, Ветерина "Београд" је привела пет необележних паса. Том приликом је утврђено да су у питању релативно млади пси, који су до недавно имали власнике.

Директор Ветерине "Београд" Будимир Грубић рекао је Танјугу да је неодговорно власништво довело до тога да чопор паса нападне човека у Вишњичкој бањи, а да је ухваћено пет необележених, релативно младих паса, који су најверовантије власнички пси, штенци који су недавно препуштени улици.

Грубић је додао и да су ухваћена два пса која су чипована и стерилисана, а да је један од њих побегао власнику.

Ипак ће и он бити доведен "на препознавање" човеку који је уједен, иако су запослени у Ветерини морали да га врате власнику, јер то закон налаже, додаје Грубић.

Неодговорно власништво је изузетно велики проблем, понавља Грубић и саветује оне који имају намеру да набаве пса да то не чине само зато што то њихова деца желе, јер пса морају да желе сви у породици.

"Немојте никада подлећи томе да деца желе пса, морате сви да га желите. Пас је нови члан породице, тражи пажњу, негу и бригу и оно што је најважније, никада немојте узимати пса који није чипован и вакцинисан и кога није прегледао ветеринар", поручио је Грубић.

Уколико се ти принципи поштују, неће ни бити напуштених паса, уверен је директор Ветерине "Београд".

На питање шта се дешава са псима који су ухваћени због тога што су некога ујели на улици, Грубић каже да ветеринари прво стерилишу и вакцинишу пса, а затим га воде на процену и рехабилитацију у азил у Овчи.

Након процене пас или остаје у азилу, где бораве изузетно агресивни пси или се враћа на место одакле је узет, уколико је рехабилитација била успешна.

Пракса је показала да пси који су методом ухвати-стерилиши-врати углавном мирни пси и изузетно ретко неког нападну, а још ређе уједу.

"Наше екипе знају који су наши пси, они ретко када уједу, али је снажан утицај спољног фактора - људи. Видели сте колико у азилима има несрећних паса којима фали нога, реп, уво, нешто јесте од саобраћајних несрећа, али неке од тих повреда су им нанели људи који су врло зли када су у питању пси", нагласио је Грубић.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 29. мај 2024.
18° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије