Какво је интересовање радника за социјалне програме

Око 5.700 радника предузећа у приватизацији узело социјални програм. Право на отпремнине имају и запослени у 188 фирми које иду у стечај. Од јануара су заоштрени критеријуми коришћења тих програма.

Да би спремније дочекали нове власнике, предузећима са списка Агенције за приватизацију крајем прошле године понуђени су социјални програми за добровољни одлазак радника. До сада је на тај начин хале напустило 5.700 радника.  

У наредна два месеца, приоритет су запослени у 188 фирми које, иако иду у стечај, могу да користе средства за социјалне програме. Од јануара су заоштрени критеријуми коришћења тих програма.

Међу 55 предузећа која су социјални програм већ спровела је и јагодинска Фабрика каблова. Новог газду сачекаће хиљаду радника.

"Већина је задовољна, и ми као синдикат, јер је на добровољној бази, значи, нисмо морали да отпуштамо људе на силу, задовољавајуће је", каже Оливер Јовановски, председник Синдиката Фабрике каблова.

Бивши радник Фабрике каблова Александар Поповић каже да прима надоканаду наредних 27 месеци, а после тога ићи ће у пензију.

У остацима некадашњег шабачког гиганта "Зорке", ситуација је неизвеснија, иду у стечај. Жале што им социјални програм није понуђен по условима који су раније важили.

"Далеко су у повољнијој ситуацији него што се нама сада нуди, имали су надокнаду за сваку годину и две године, или пет година до пензије", каже Милосав Јовановић из Синдиката "Зорка транспорта".

Љиљана Џувер из Министарства рада каже да су претходне опције биле скупе и представљале велико оптерећење за буџет и за наредне године, тако да су, како истиче, од тога морали да одустану.

Више од 4.000 бивших радника којима је до пензије остало до пет година, прима накнаду од по 37.000 динара месечно, с тим да сами уплаћују доприносе. Те повољности више нема, остала је само основна накнада коју исплаћује Национална служба за запошљавање.

"Они који буду дошли на нашу евиденцију као последица вишкова, могу да рачунају на накнаду за случај незапослености почев од три месеца, па максимално до две године, уколико њихова отпремнина није већа у односу на ону коју предвиђа Закон о раду", објашњава је Зоран Мартиновић, директор Националне службе за запошљавање.

Отпремнина по Закону о раду је трећина плате по години стажа. С тим да то не може да буде више од 500 евра годишње. Друга могућност је 200 евра по години стажа. У оба случаја, отпремнина не може да буде већа од 8.000 евра.

Љиљана Џувер каже да мора да постоји ограничење, због тога што је предвиђено да буде довољно средстава за већи број лица. "Тако да је морало да се иде са тим лимитом", каже Џувер.

Радници са стажом дужим од 15 година имају трећу могућност: отпремнину у висини шест просечних зарада у Републици. За социјалне програме у овој години обезбеђено је више од 16 милијарди динара. На моделу повезивања стажа тим радницима још се ради.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 16. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара