Рад на црно главна мета инспектора

Инспектори рада појачали су надзор како би се утврдило колико се примењују одредбе новог Закона о раду. Пре свега у области рада на црно и здравља и безбедности радника. Побољшања има, а стручњаци предлажу дугорочнија решења.

Конобар, месар, грађевинац - сваки други је непријављен. Да би се томе стало на пут појачана је контрола рада на црно. Први резултати показују да је на узорку од 354 привредна субјекта, након контроле инспектора, пријављено више од 14.000 људи.

"У суштини где год смо кренули, где год смо контролисали било је рада на црно. Од 135, 96 је непријављено од 31, 31 је непријављен. Прошле недеље од неких 65, 22 је непријављено... Више не могу да их назовем екстремним случајевима кад их има толико, то мора да нестане", каже Бојан Јоцић из Министарства за рад.

Новина је и ротирање инспектора. Наиме, како послодавци не би препознали инспекторе, контролори долазе из других градова. Кажу, оваква мера је и ефикасна и јефтинија.

Да сиво тржиште може и боље да се контролише верују у Наледу. Они предлажу три групе мера за трајније решење.

"Што се тиче прве, оно што је кључно јесте да што пре добијемо закон о инспекцијском надзору који ће регулисати рад инспекција, другој групи мера које се односе на грађане предвиђамо једну националну кампању која ће кренути у медијима да објаснимо грађанима штету од сиве економије. Трећа група мера односи се на подстицаје за прелазак из те сиве зоне у легалне токове", каже Иван Радак из Наледа.

Верују да је проблем решив, али није лак, с обзиром на изазове које имају.

Два од три радника не би пријавило послодавца, док се сваки други привредник не би жалио на нелегалну конкуренцију. Грађани то не би урадили због губитка посла, чак 60 одсто њих, а 71 одсто привредника нема поверење у систем кажњавања.

Предложене мере, које према најавама треба да се нађу на столу Владе до краја марта, основ су за усвајање Првог националног програма за сузбијање сиве економије.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 16. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара