Николић одликовао Диковића

Председник Србије Томислав Николић одликовао је начелника Генералштаба Војске Србије генерала Љубишу Диковића Орденом белог орла са мачевима првог степена, пише "Политика".

Томислав Николић потписао је указ о одликовању генерала Диковића и тај акт ће ових дана бити објављен у Службеном гласнику, речено је Политици у председниковом кабинету.

Лист оцењује да је председникова одлука донета у редовном термину за одликовања. Како пише у закону, она се по правилу додељују у фебруару и јуну.

Ипак, Политика примећује да се намеће питање ко је генерала предложио за одликовање и када је одлука о томе донета због специфичног тренутка у којем се Диковићу уручује угледно државно знамење док га НВО Фонд за хуманитарно право оптужује за ратне злочине на КиМ 1999. године.

Фонд за хуманитарну право је 29. јануара поновио да поседује документа која указују да је начелник Генералштаба Војске Србије генерал Љубиша Диковић одговоран за ратне злочине на КИМ, што је Министарство одбране оценило као "наставак оркестриране кампање против система одбране".

Директорка ФХП Сандра Орловић је, представљајући досије "Рудница" о ратним злочинима над косовским Албанцима, рекла да су у досијеу наведени докази који "указују на одговорност или улогу припадника 37. Моторизоване бригаде Војске Југославије, чији је командант тада био Диковић".

Оснивач Фонда за хуманитарно право Наташа Кандић негирала је у петак да су оптужбе на рачун Диковића напад на Војску Србије и истакла да је мисија невладиних организација јачање позиције институција и владавине права.

Број коментара 13

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 17. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара