Кад "процвета" зарада на Пештеру

Петнаесточлана породица Ахметовић из Себечева код Новог Пазара скоро деценију узгаја цвеће. Почели су у пластенику од тридесетак квадрата, а данас 150.000 садница гаје на 1.300 квадрата. С обзиром на то да су једини узгајивачи цвећа у том крају, намера им је да повећају производњу.

Eкипа РТС-а је затекла чланове три породице Ахметовић у једном од пластеника. Узгајати цвеће у овом потпештерском крају прави је изазов.

"Много је теже јер су овде температуре минус 25, 26 степени, па у пластенику мора да се створи температура око 20 степени. Користимо грејање на дрва, трошимо око 100 метара дрва", прича Назиф Ахметовић.

Тренутно узгајају 40 врста украсног биља у три пластеника. Жене породице Ахметовић пажљиво одабирају саднице и припремају их за расцветавање. Кажу да је у овом крају изглед и количина цвећа које жена има у кући показатељ колико је добра домаћица.

Нусрета Ахметовић каже да се сви диве њиховим двориштем и кућама, али и њиховом послу.

Од пластеника за личну употребу, Ахметовићи су својим средствима изградили озбиљну производњу. Захтеван подухват, ако се узме у обзир чињеница да живе у брдско-планинском крају као и да су машинама изравнавли земљу.

"Имамо три велика пластеника и два мања, негде око 1.300 квадратних метара. Било је доста тешко, али смо морали да платимо машину да изравна како бисмо поставили објекат. Нисмо једини, постоје и комшије који се баве цвећем али само десетак хиљада комада, чак од нас узимају цвеће да би препродавали", каже Мустафа Ахметовић.

Снабдевају територију Новог Пазара, Сјенице и Тутина, а одскора и северни део Црне Горе. Потражња је велика, па ће ускоро проширити производњу.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 03. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво