Подршка ЕУ у реформи правосуђа у Србији

Европска унија ради заједно са Србијом на консолидацији владавине права и поштовања људских права, кључних аспеката на њеном путу ка чланству у ЕУ, рекао је Оскар Бенедикт, заменик шефа делегације ЕУ у Београду.

Оскар Бенедикт је навео да је, после шест месеци детаљних истраживања и интензивних разговора са свим релевантним саговорницима, припремљена веома прецизна анализа тренутног стања и функционисања правосудног система у Србији, и унутар самог система и у односу ка јавности и корисницима, jaвља Бета.

"Наши заједнички напори усмерени су данас на област правосуђа и основних права у процесу преговора о придруживању као део Поглавља 23", рекао је Бенедикт.

"Сматрамо да је ова темељна и непристрасна процена кључни допринос намери Србије да изврши реформе правосуђа пошто нуди реални приказ ситуације на терену и нуди јасне препоруке шта треба учинити, како и ко то треба да ради", додао је Бенедикт.

Заменик делегације ЕУ је позвао српске власти да размотре кључне предлоге из препоруке и узму их у обзир у завршним припремама Акционог плана за Поглавље 23.

Европска унија је подржала са два милиона евра Мултидонаторски фонд од 10 милиона, којим управља Светска банка.

Бенедикт је додао да ће ЕУ наставити да подржава реформу правосудног система вођеног активностима предвиђеним у Акционом плану.

"Подршка ЕУ је и од раније усмерена ка владавини права, те је до сада одређен буџет од 1,9 милиона евра за јачање система за цивилне тужбе, док ће прикупљање још девет милиона евра за јачање правосудне ефикасности бити готово до краја године", рекао је Бенедикт.

Поред финансијске подршке за највиша правосудна тела, попут Високог савета правосуђа, ЕУ ће омогућити и подршку унапређењу услова у затворима са укупним буџетом од 5,5 милиона евра.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 03. мај 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво