Светска банка: Проблеме у правосуђу решавати реформама

Правосудни систем Србије генерално бележи слабији учинак у поређењу са земљама чланицама ЕУ, а неопходне рефоме је могуће сповести, наводи се у анализи Светске банке.

Функционалну анализу, која садржи и шта је све потребно учинити како би се достигли стандарди ЕУ, помоћник министра правде и представници домаћег правосуђа позитивно су оценили изразивши спремност да побољшају ефикасност и квалитет рада.

Помоћник Министра правде Чедомир Бацковић је изјавио да су налази у анализи "пре свега веома конкретни и да идентификују постојеће проблеме у правосуђу".

Бацковић је рекао новинарима и да се у анализи препоручују начини како да се отклоне проблеми.

"Министарство правде које кородинара рад на отварању поглавља 23 сагледава анализу као изузетно користан резултат пројекта и у том смислу ће конкретни предлози да послуже за израду Акционог плана за придруживању у погледу поглавља 23", рекао је он.

Бацковић се у име министарства захвалио Светској банци и осталим донаторима на подршци, као и "главном донатору и сараднику у погледу анализе - делегацији ЕУ" у Србији.

У Анализи се истиче да правосуђе може бити превише скупо за просечног грађанина Србије, пре свега због високих адвокатских тарифа и судских такси.

Посебно сиромашни грађани немају адекватну подршку: доступност правне помоћи је неједнака и недоследна је примена ослобађања од плаћања судских такси.

"Правосуђе није на нивоу ефикасности како треба да буде и како наши грађани заслужују. Ту је и нови начин судске праксе, дакле, то су све апострофирани проблеми, информациони, па знате и сами, медији немају довољно камера а камоли, уопште то је проблем у целој земљи", наглашава председник Врховног касационог суда Драгомир Милојевић. 

Према процени Светске банке, ови проблеми могу имати за последицу одвраћање инвеститора и проузроковати негативне ефекте на пословну климу.

Више од две трећине пословног сектора у Србији је изјавило да је судски систем једна од значајних или умерених препрека за њихов рад.

У Анализи се истичу кључни приоритети који могу усмерити правосуђе Србије на прави пут а увођење листе кључних показатеља учинка може представљати полазну основу.

Јачање управљања у судовима тако што ће се идентификовати и наградити судови с вишим учинком и спровести планови побољшања учинка у другим судовима може побољшати учинак читавог система.

"Ефикасност може брзо да се поправи, инфраструктура је у лошем стању, али инвестиције у информатичке системе свакако су нешто што може помогне и то ће свакако помоћи бржем решавању предмета и доступности правди", истиче Срђан Свирчев из Светске банке.  

Програм смањења старих предмета треба да се фокусира на оне случајеве који непотребно загушују систем, једна је од препорука у извештају у коме се препоручује увођење стандардизованог приступа рутинским аспектима у процесуирању предмета.

Заговара се и пооштравање праксе заказивања рочишта, укључујући заказивање рочишта током читавог дана и потпуну примену функционалности софтвера за управљање предметима.

Светска банка је оценила и да је "срећом, правосуђе у доброј позицији да спроведе наведене реформе" истакавши да је "општи ниво буџетске потрошње у складу са просеком у ЕУ и да постоје могућности за рационализацију повећавањем продуктивности и иновација".

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара