Строжи прописи за младе возаче и њихове родитеље

Иако најављене за после Нове године, измене Закона о безбедности саобраћаја ипак ће тек на пролеће бити у Скупштини као предлог. Тренутно је у току јавна расправа о појединим кључним предлозима. Млади возачи и родитељи биће први на удару санкција.

Финална верзија предлога закона акценат ставља на сигурност младих возача, бољу регулацију техничких прегледа и ауто-школа, као и на прављење базе података о возачима и возилима.

Велика новост је да ће у појединим најтежим прекршајима возачи остати без возила. Поједине казне се ублажавају, а казне изречене на лицу места подижу се са 5.000 на 10.000 динара.

Највећи број новина се односи на младе возаче. Ако се овакве измене усвоје, млади ће морати више да пазе када, како и у које време користе возило. Њихов пробни стаж се повећава са једне на две године.

За лица која су положила возачки испит са 17 година, или имају положене прописе или "Б" категорију пробни, стаж траје до 21 године. Продужено је време без управљања возилом са 23 на шест, уместо на пет часова. Младим возачима ограничена је брзина на ауто-путу 110 километара на час, а на магисталном путу 90 километара.

"Новина је и то да млади возачи неће моћи да управљају возилима која су јача од 80 киловата, а то ће се односити на возаче који тек тада буду положили испите", указује начелник Саобраћајне полиције Србије Владимир Ребић.

За најдрастичније прекршаје као што су вожња аутомобила без дозволе, затим тешка пијанства преко два промила алкохола одузимаће се трајно возило и само доказом да му је аутомобил украден власник може повратити свој аутомобил. Стручњаци кажу да неће бити манипулације и да ће родитељи бити први на удару санкција.

"Ако син односно члан породице узме аутомобил, тај аутомобил ће бити трајно одузет односно његов отац неће моћи да каже да је његов син њему украо аутомобил", каже Дамир Окановић из Комитета за безбедност саобраћаја.

Измене и допуне Закона о безбедности саобраћаја су веома битне, јер чак шест година садашњи закон није мењан. У овом предлогу регулисаће се ближе начин рада техничких прегледа, тако да ће ускоро почети фотографисање, а нешто касније и снимање камером аутомобила на техничком.

"Не постоји закон који је једном за свагда завршио све и тиме постигао успех. Као и други закони он мора стално да се поправља, стално да се дорађује и онда морамо да га стално унапређујемо, а све у циљу да бисмо смањили број страдалих", подсећа професор Саобраћајног факултета у Београду Милан Вујанић.

Неке казне по новим предлозима се ублажавају, као што је казна за нерегистровано возило или за непродужену возачку дозволу. Казне на лицу места иду у распону 3.000 до 5.000, или 10.000 динара.

Поједине казне око прекорачења брзине биће обухваћене овим законским променама. Тако, уместо судије за прекршаје возачи ће моћи да у року од седам дана уплате половину од 10.000 динара ако су прекорачили брзину до 10 километара на час у оквиру ограничења.

Обилажење преко пуне линије трактора или запреге више неће бити прекршај.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара