"Умемо да се разумемо", водич за комуникацију

Данашњи тинејџери - миленијумска генерација, боље се сналазе у виртуелном свету него у реалном. Подршка адолесцентима у њиховом личном развоју није системска и зависи само од родитеља. У Четвртој београдској гимназији одлучили су да помогну и себи и својим ђацима покретањем едукативне радионице под називом "Умемо да се разумемо".

Пут до успеха - води искључиво преко успешне комуникације. За њу, ипак, све мање и времена и стрпљења, како међу децом тако и код родитеља. Проблеми се често гурају под тепих, а незадовољство и збуњеност расту.

Ђаци кажу да је родитељима највећа примедба то што им не дозвољавају да излазе, а да су и они некада излазили, али да само тога не могу да се сете.

Ипак, ништа мање неразумевања има и међу самим вршњацима.

"Социјалне мреже кваре пријатељство међу вршњацима и ми једноставно нисмо способни да више комуницирамо једни с другима", сматра једна гимназијалка.

И њени другари су сличног мишљења, па зато кажу да су збуњени начином комуницирања, али и да се вршњаци понашају много млађе.

Дилеме и проблеме деца често решавају сама, а времена су мутна - тврде наставници.

"Мислим да и родитељи и школа индивидуално допиру или не допиру до деце. И мислим да не постоји никакав систем и правила и да су се и систем и правила, али и етика изугбили у некој магли у последњих 20 година, можда и више", напомиње професорка Тања Киселички.

Они који са децом раде свакодневно сагласни су да узоре траже тамо где не би требало да их буде.

"Последице су да они заправо негде траже узоре, развијају ставове и усвајају вредности које су на неки начин непожељне. Они хоће брзо, хоће све, воле промене. Али генерално видимо пораст насиља код младих, злоупотребе психоактивних супстанци, брзу вожњу", каже педагог Марина Недејин Симић.

У радионици "Умемо да се разумемо", учи се правим вредностима, здравим стиловима живота, толеранцији, позитивном размишљању, јача се самопоуздање.

Ђаци, кажу да су уз праве савете научили да поштују себе и друге, али и да сада више вреднују своје мишљење.

Како би се приближила младима, радионица има и профил на друштвеним мрежама. Добар глас се далеко чује, па је и полазника све више.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 03. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво