Повратак из Келна – ризик који је уродио плодом

Сваке године, у потрази за бољим животом, запослењем или образовањем, Србију напусти више од 30.000 људи. Највише њих крене пут Немачке, Аустрије или Словеније. Супротно таквој статистици, рођени Ужичанин Горан Васиљевић одрастао је и школовао се у Немачкој. Један је од ретких који се вратио у Србију.

Уз вишегодишње радно искуство у Немачкој и скромна почетна средства, Горан Васиљевић је основао предузеће и покренуо производњу гумено-техничке робе.

Мислили су да се шали када је пре десет година удобан живот, сигурно запослење и будућност у Келну заменио најпре неизвесним пословним подухватом, а касније и животом у Србији.

"Имао сам утисак да после свега што се догодило у Југославији и најзад у Србији, да је потребно да се у економском смислу нешто деси и видео сам ту донекле и своју шансу", каже Горан Васиљевић, власник предузећа "Ларго".

Почетне тешкоће и сумње дематовао је успехом који се данас мери извозом 95 одсто производа од гуме, силикона и пластике за "Мерцедес", "Порше", али и друге реномиране произвођаче грађевинске, машинске и електро-индустрије на европском тржишту.

Горан каже да је делом искористио неке старе контакте које је имао, где је имао неке наговештаје за сарадњу, а онда је кренуло својим током.

И мада је, каже, у почетку, а и данас, неизвесност његов пословни партнер, од некада закупљеног простора са једним запосленим стигао је до модерне хале, савремене опреме и данас четрдесетак запослених.

Контролор Радина Вуковић каже да је пре осам година остала без посла, а онда је почела ту да ради.

"Као инжењер без искуства, овде сам ушао буквално у ватру и морао сам сâм да се формирам као инжењер са проблемима које свакодневно имамо у производњи", каже Никола Ђурић.

Уз стратегију која подразумева сталне инвестиције, увођење стандарда заштите животне средине, задржавање старих и освајање нових тржишта, из године у годину предузеће бележи раст производње.

Горан каже да је нешто ишло теже, а нешто једноставније, али да је, у суштини, задовољан.

И све док буде тако, Србија и родно Ужице су његова будућност и место у коме је, за разлику од других, видео и види своју шансу за нове изазове и пословни успех.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара