Протест због "швајцараца" испред Народне банке

Више стотина грађана протестовало је испред Народне банке Србије захтевајући системско решење за лакшу отплату кредита у "швајцарцима", али и активнију улогу државе у контроли рада банака.

Грађани су скандирали "Уа", "Доле, банке", "Лопови", "Нећемо да наша деца отплаћују наше кредите" и позивали гувернерку НБС Јоргованку Табаковић да им помогне и разговором са банкама понуди решење за проблеме настале јачањем швајцарског франка, преноси Бета.

Носили су бројне транспаренте, а већина је у рукама држала картонске кључеве које су потом симболично оставили испред НБС, указујући да ће сви остати без својих станова уколико им се не помогне.

"Рата за кредит узет у францима је постала неиздржива, званично је активирано 700.000 хипотека и ко зна колико ће их још бити. Ми тражимо да се банке одрекну екстрапрофита, активнију улогу државе, не дотације из буџета или да уместо нас неко отплаћује наше кредите", рекао је председник Удружења банкарских клијената "Ефектива" Дејан Гавриловић.

Гавриловић је истакао да се мора пронаћи системско решење за кредите у францима које "подразумева умеравање месечних обавеза и стање главнице дуга на реални ниво", а не да грађанима остају појединачна решења, "по систему јагње и вук".

Додао је да они захтевају и повраћај новца који је наплаћен незаконитим елементима уговора (повећањем камате у складу са променама пословне политике банке, наплата кредита по вишем курсу, наплате провизија по обрасцу, одржавање и отплату кредита) без обзира на валуту кредита, али и повраћај новца који су банке наплатиле од "зеленашких стопа затезне камате".

"Тражимо да се утврди лична одговорност запослених у НБС чија је обавеза контрола над пословним банкама у Србији", рекао је Гавриловић.

Према његовим речима, до сада је покренуто више од 1.000 судских процеса и постоји већ 50 правоснажних пресуда.

Окупљени грађани су истакли да су очајни и да не знају шта да раде, с обзиром на то да је већини рата за кредит постала већа од плате.

"Ја више рату не могу да плаћам, 2008. она је била 30.000 динара, а сада је око 70.000, могу само да плачем", рекла је једна Београђанка за агенцију Бета.

Упитана да ли је ишла у банку да разговара о могућем решењу, како је то препоручила НБС, она је одговорила да су јој у банци рекли да "немају никакво решење и објашњење".

Једна жена из Новог Сада рекла је да је дошла да пружи подршку дужницима у францима, а да је она ту како би указала да јој је банка више година наплаћивала кредит по највишем курсу, а не средњем.

"Ситуација је грозна, мора се пронаћи решење", додала је она.

Гувернерка НБС Јоргованка Табаковић у петак је изјавила да ће после састанка са банакама које су одобравале кредите у францима, заказаног за понедељак, 2. фебруара, бити предложено заједничко решење за лакшу отплату таквих позајмица.

Према подацима НБС, укупни кредити привреди и становништву везани за "швајцарце" износе око 1,1 милијарду франака, од чега се највећи део ових кредита односи на становништво (око милијарду).

Кредити у швајцарским францима или везани за швајцарски франак учествују у укупним кредитима становништва са 14,9 одсто, од чега су 28,8 одсто стамбени кредити.

Број коментара 13

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 25. мај 2024.
17° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије