Марихуана, порок или лек

Већ неко време пратимо полемику између оних који подржавају легализацију марихуане у медицинске сврхе са противницима тог става. Удружење "Лекализација" отишло је корак даље, јер ће у наредних неколико дана поднети званичан захтев за Министарству здравља.

Познато је да министарство подржава тај предлог, али поставља се питање да ли је боље да до марихуане која ублажава бол дођете купујући од уличних дилера или у апотеци.

Марихуана - порок или лек. То је тема која изазива велико интересовање јавности, али и дилему стручњака. За пацијенте који немају више шта да изгубе, она представља - биљку спаса.

Више од 5.000 година, сведоче стари списи, користи се за ублажавање симптома тешких болести. А у фармакологији коју уче студенти медицине пише да снижава очни притисак и зауставља повраћање које настаје у току хемотерапије.

О лековитим својствима марихуане сведочи и клинички фармаколог Предраг Николић. Радни век му је био везан за фабричке лекове, а интересовања за алтернативну медицину. Тако је и сазнао за деривате канабиса. Када је пре годину и по добио тумор плућне марамице, а са њим и гушење, замарање, бол - канабис је била терапија избора.

"На два дана су ме пунктирали да бих могао да дишем. То више није било на два дана него на пет дана, па на седам дана а болови су били све слабији", каже др Предраг Николић.

Да су деривати канабиса лековити, тврде и неки пацијенти у Србији који имају карцином, реуматске болести. Недавно су основали удружење. Имају више од 1.000 чланова.

Антоније Ковачевић, председник удружења "Лекализација" каже да је њихов мотив да помогну људима, који се тренутно лече и који би желели да се лече, а плаше се последица, јер је све  нелегално.

"Мој мотив је и лични, јер сам ја пре три и по година оболео од реуматоидног артритиса, лечен сам у домаћим здравственим инситуцијама и то ми није помогло док нисам почео да користим уље канабиса и више немам стравичне болове", каже Ковачевић.

Директор болнице "Свети Сава" Милан Савић рекао је да постоје већ нека доказана својства, а она су углавном код неких тежих обољења, као што су малигне болести или код неких тежих неуролошких стања као што је мултипле склероза или анорексија. Зна се, како каже, да већ на тржиштима у Европи и Америци постоје готови фармацеутски препарати.

И док су ову биљку у медицинске сврхе легализовали у 11 земаља Европске уније, Израелу, Канади, 21 америчкој савезној држави - у Србији деривати канабиса имају илегални статус.

Антоније Ковачевић каже да се тај лек набавља на црном тржишту, дилери зарађују од њега.

"Не знамо да ли ту има нечистоћа, тешких метала, пестицида", каже Николић. 

Зато се удружење бори за легализацију марихуане у медицинске сврхе, а наредних дана предаће захтев за то Министарству здравља.

"Није искључено да до лета дође и ова тема на расправу", каже Савић.

Противници легализације канабиса у медицинске сврхе тврде да дејство није клинички довољно испитано, да би се повећали тежи облици наркоманије и број зависника, настају психички проблеми због интензивног коришћења канабиса.

Када помислимо на марихуану многима је прва асоцијација Холандија, јер се она тамо може купити у такозваним кофи шоповима.

Холандска пракса је показала да се није повећао број зависника од тешких дрога. Успели су да раздвоје тржиште тешких и лаких дрога, и ставили промет марихуане под државну контролу.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 24. мај 2024.
16° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије