Катанац на библиотеке због тендера за књиге?

Јесу ли књиге исто што и оловке, спајалице, папир, или чак тоалет папир - тим питањем већ две године Библиотекарско друштво и Удружење издавача и књижара упозорава на озбиљне проблеме до којих долази у примени Закона о јавним набавкама, приликом куповине књига за библиотеке. Због тога, тешко долазе до актуелних наслова.

Има ли држава разумевања за јавне билбиотеке, издаваче и - најважније - читаоце.

"Кућа сећања и заборава" Филипа Давида, добитника НИН-ове награде, вероватно је најтраженија књига у Србији, али ће се на полицама већине библиотека у Србији наћи тек за неколико месеци. Толико траје тендерска процедура кроз коју морају да пролазе све библиотеке.

Директорка Библиотеке града Београда Јасмина Нинков каже да многе од њих немају службенике за јавне набавке, то је једна правна процедура, један озбиљан правни посао који најчешће доводи до тога да библиотеке не добијају књиге које су им потребне у тренутку када желе да их имају у својим фондовима.

"Велики је проблем само планирање јавних набавки јер ви не знате који ће се наслови појавити у току године", каже Нинков.

Финансијски план набавке, покретање, оглашавање, отварање понуде, избор, време за жалбу, закључивање уговора - све то потребно је да би нова књига стигла до читаоца у библиотеци. То отежава посао и издавачима.

Гојко Божовић из Издавачке куће "Архипелаг" каже да закон не подстиче издаваче, он подстиче трговце, дистрибутере, велике књижарске ланце зато што библиотеке и друге културне институције не могу да купују књиге од самих издавача.

"Оне купују књиге од посредника. то значи да су књиге библиотекама скупље него што би биле да их купују директно од самих издавача", каже Божовић.

Да се књига не може третирати као свака друга роба, библиотекари и издавачи упозоравају већ две године, колико се примењује Закон о јавним набавкама. Зато су у неколико наврата од Министарства културе и Управе за јавне набавке тражили решење.

Вук Вукићевић из Удружења издавача и књижара Србије каже да би решење било да се  измене одређена подзаконска акта или би се усвојио амандман на закон о јавним набавкама како би јавне библиотеке биле ослобођене обавезе спровођења јавних набавки при куповини књига.

Из Управе за јавне набавке одговора нема, али је спремност да помогне показало Министарство културе - већ два пута иницирали су измену и допуну Закона о јавним набавкама.

"С обзиром да у Влади постоји консензус о томе да је реч о системском питању које је потребно решавати институционалним путем, одлучено је да се решења не доносе парцијално за сферу културе, имајући у виду да слични проблеми постоје и у областима здравства, просвете, енергетике. Услед чињенице да је Министарство већ предузело формалне кораке из своје надлежности, очекујемо да до измена и допуна закона у вези са овом тематиком дође током 2015. године", наводи Министарство културе.

Многе земље у Европи већ су препознале овај проблем. Градска библиотека у Бечу књиге набавља без јавних набавки, а те обавезе је своје библиотеке ослободила и најмлађа чланица ЕУ - Хрватска.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 23. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара