Министарство: Нема говора о дискриминацији деце

Изменама и допунама Правилник о имунизацији и начину заштите лековима, дефинисан је 1. јануара ове године као почетак примене комбиноване петовалентне вакцине у примовакцинацији деце од навршена два месеца живота, саопштило је Министарство здравља, које наводи да је потпуно јасно да нема говора о било каквој дискриминацији деце.

Планирање потребних количина вакцина такође је дефинисано тим Правилником, као и врста вакцина која се планира календаром имунизације, преноси Танјуг.

Родитељски портал "Бебац" затражио је раније данас од Министарства здравља и министра Златибора Лончара да хитно уреде област вакцинације деце у Србији и обезбеде да вакцине буду бесплатне за сву децу.

"Због одлуке да петовалентна вакцина "pentaxim" и "infanrix" буду бесплатне само за децу рођену после 1. новембра 2014. године, испаштају они родитељи који су вакцинацију већ започели једном од ове две вакцине, а који сад ту вакцину не могу ни да купе у апотекама, јер је нема довољно у слободној продаји", тврди тај портал.

У писму "Бебац" истиче да родитељи који су своје дете већ раније вакцинисали првом дозом ове вакцине, не знају како могу да наставе вакцинацију и не знају колико је то штетно за њихово дете.

Министарство прецизира да законски и подзаконски акти нису предвиђали примену комбиноване петовалентне вакцине пре јануара 2015. године, нити се она могла планирати и набављати централизованим путем о трошку РФЗО.

Прецизира се и да се деца која су рођена након 1. новембра прошле године и навршавају два месеца у јануару 2015. године вакцинишу комбинованом вакцином (pentaxim) и да се деца која су рођена пре новембра 2014. године, а нису започела имунизацију из немедициснких разлога, вакциншу ДТП, ОПВ и Хиб вакцинама током 2014. године.

Према томе, реч је искључиво о поштовању важеће законске регулативе која предвиђа обавезну вакцинацију лица одређеног узраста одређеним врстама вакцина, наведено је у саопштењу.

Како се истиче, из свега наведеног потпуно је јасно да нема говора о било каквој дискриминацији деце.

Додаје се и да се, нажалост, тренутне околности недоступности "pentaxim" вакцине у неким здравственим установама у неким окрузима нису могле предвидети, а последица су немогућности произвођача да испоручи уговорену количину вакцине.

"Улажу се максимални напори да се ситуација реши у најскорије време" истакнуто је у саопштењу.

Министарство наводи и да, када се има у виду тренутна епидемиолошка ситуација болести против којих се врши имунизација Пентаxим вакцином, привремено одлагање отпочињања имунизације не представља ризик по здравље деце и не треба да брине родитеље.

Подсећа се и да Закон о правима пацијената дефинише да "пацијент има право да слободно одлучује о свему што се тиче његовог живота и здравља, а у овом случају родитељ или старатељ детета, осим у случајевима када то директно угрожава живот и здравље других лица".

Наводи се и да је, ако родитељ или старатељ не спроведе мере прописане законом и не поступи по извршном решењу, санитарни инспектор дужан да поднесе захтев Прекршајном суду.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се