Спор због "мигова" – заштита земље или кршење закона

Да ли је одавање информација колико српски "мигови" проводе сати у ваздуху и колико је пилота обучено да њима управља угрожавање националне и државне безбедности – око тога се споре Министарство одбране и повереник за информације од јавног значаја. Тражени су и подаци о трошковима ремонта, али су они достављени.

Неспорно – промовишу војску, учествују у помоћи становништву и чувају небо изнад Србије. Оно око чега се споре Министарство одбране и повереник јесте шта треба јавност да сазна од тога колико су "мигови" летели после ремонта, колико су провели у систему ПВО и колико је нових пилота обучено за летење.

"То је или фундаментално непознавање важећих прописа, не само о слободном приступу информацијама, говорим о Закону о тајности података, или је покушај да се обезбеди позиција у којој ће Министарство одлучити кад хоће а кад неће да поштује одлуке које су за њега обавезујуће", истиче Родољуб Шабић, повереник за информације од јавног значаја.

За повереника је спорно што му нису достављене те информације, чији је део актуелни министар одбране недавно новинарима открио. У Министарству објашњавају да неоткривањем других детаља штите безбедност земље.

Пуковник Петар Бошковић, начелник Управе за односе с јавношћу, објашњава да се не зна ни који је број ни која категорија пилота колико часова имала када министар одбране изјави колико је било просечно часова налета за пилоте, што је, каже, општи податак.

"Уколико преко пута вас то чује иоле добар официр или војни аналитичар, врло брзо ће таквим подацима доћи до плана летења, а тиме и до плана употребе ратног ваздухопловства, што би било изузетно негативно за безбедност", објашњава пуковник Петар Бошковић, начелник Управе за односе с јавношћу.

У Војсци се позивају и на Закон о слободном приступу информацијама од јавног значаја, у којем пише да се не одају оне информације којима би се озбиљно угрозила одбрана земље, национална или јавна безбедност.

Родољуб Шабић истиче да та одредба закона није апсолутна већ значи да заиста може да се усклади право на приступ информацијама које су означене као тајна – ако би угрозиле националну безбедност.

"Али ако би њихово одавање заиста угрозило те интересе – нема апсолутни разлог, да ли тај разлог постоји. Кад тај другостепени орган донесе одлуку – та одлука је обавезујућа", истиче повереник за информације од јавног значаја.

Пуковник Петар Бошковић каже да термин војна тајна не постоји у законима о војсци и одбрани, али постоји у Кривичном законику, у члану 415.

"Уколико одате податке из документа који је у овом случају степенован као државна тајна – за њега можете добити од шест месеци до осам година затвора", истиче Бошковић. 

За чување неба изнад Србије ангажована су четири "мига 29". Сви поново лете од прошлог септембра, захваљујући акумулаторима које је донирала Руска Федерација. Набавка нових летелица још се чека, јер за то нема средстава.

Број коментара 19

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 24. мај 2024.
20° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије