Kомеморација Павлу Минчићу

На сцени Народног позоришта одржана комеморација глумцу и дугогодишњем члану тог позоришта Павлу Минчићу. Породица, пријатељи и колеге опростили се од Минчића уз подсећање како је био уметник огромног дара, заносног духа и посвећености.

Управник Народног позоришта Дејан Савић навео је да Минчић члан националног театра постао 1954. и у њему остао 40 година, одакле је отишао у пензију, остваривши 125 улога, преноси Фонет.

Савић је подсетио како је Минчић добитник многобројних награда попут "Златни ловоров венац", сарајевског фестивала МЕС, "Златни ћуран", "Нушићева награда", међу осталима и "Златни беочуг" за животно дело.

Играо је и у другим београдским позориштима, широм Југославије и у иностранству, тумачио улоге у ТВ драмама и шоу програмима, у дечјој серији "На слово на слово".

Минчић је био Паја, јунак којег памте многе генерације, а поред глуме бавио се режијом, компоновањем и адаптацијом текстова. А публика га нарочито памти по представи чији је био комплетан аутор "Оловка пише срцем", подсетио је Савић.

Савић је навео како је Минчић хтео да се од њега опрости реченицом: "Свратио је кроз живот и отрчао даље".

Књижевница и редитељка Вида Огњеновић, опростила се од Минчића речима да је био глумачко изненађење, за једну прилично шаблонизовану позоришну хијерархију.

"Сав у ритму, без позе, жељан игре, занимљиве појаве, на јуриш је заузео сцене освојио гледалишта и својом појавом размрдао уходани извођачки правац", рекла је Огњеновићева.

У позориште, навикло на тешке наступе, где се глума такмичила са животном истином, увео је иронични отклон, а мирноћу у комични израз, који није био обично засмејавање, већ вешто изведена мисаона провокација, подсетила је Огњеновићева.

"Павле је сваког дана долазио на пробе, бескрајно инспиративан, његовој маштовитости није био краја, састављао је песме, свирао на клавиру, усну хармионику, на фрули, тестери", рекла је глумица Рада Ђуричин и подсетила како се родлила представа, коју су волели сви од 7 до 77 - "Оловка пише срцем".

Павле Минчић преминуо је у Београду 25. јануара у 84. години.

Испраћај за кремацију је данас у 14:30 на Новом гробљу у Београду.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се