Извршитељи куцају и на врата фирми

Приватне извршитеље, који у Србији раде тек у последње четири године, грађани су тешко прихватили. Кад они закуцају на врата – значи не само да се нешто дугује већ и да следи принудна наплата ако се одмах не плати. Извршитељи, међутим, куцају и на врата фирми у име грађана.

Поједини радници који су годинама водили судске спорове не би ли добили зарађени новац, у томе су успели тек уз помоћ приватних извршитеља.

Владимир Стојановић је из фирме отишао пре пет година, а послодавац му је остао дужан 12 плата. Суђење је трајало две године, после пресуде је покренут поступак принудне наплате.

Убрзо је блокиран рачун фирме у којој је радио, чиме је нестала могућност да се дуг од 300.000 динара наплати.

"Нисам уопште имао идеју да до тога могу доћи, више сам покренуо поступак да бих истерао ствар на чистац, зато што је, кад сам ја покренуо, било извршних пресуда које нису биле спроведене у дело. Нажалост, и дан-данас их има", прича Владимир.

За приватног извршитеља, Владимир као и неколико његових колега одлучили су се на предлог адвоката.

"У извршном поступку смо тражили од дужника изјаву о имовини, на којој је писало да дужник нема никакву имовину", објашњава адвокат Сања Џингалевић и додаје да је једна од њених странака знала да постоји стан који се налази у Земун Пољу.

"Човек је нашао имовину толику да се наплатило шест или седам извршних поверилаца у износу од пет или шест милиона динара", истиче Џингалевићева.

Захваљујући пронађеној имовини коју је власник фирме покушао да сакрије, радници су добили зарађене плате. Извршитељ открива тајну успеха.

"Врло је битна сарадња странака – како сарадња дужника да не проузрокују повећане трошкове, тако је битна сарадња повериоца да извршитеља упути на праву страну и скрати време", истиче Филип Станковић из извршитељске канцеларије у Београду.

У наведеном случају су, каже, повериоци рекли извршитељу да послодавац има у закупу одређене просторије, да се у тим просторијама налази имовина и извршитељ је кренуо у том смеру да пронађе уговор по ком основу је послодавац користио те просторије.

Више није потребно доказивати пред судом да вам је послодавац остао дужан. Довољан је обрачун зараде – на основу њега се покреће принудна наплата. Без судског поступка процедура је краћа, а и мање су шансе да дужник сакрије имовину и спречи наплату дуга.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
16° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се