Ледени талас угрозио 42.000 хектара шума

Више од 42.000 хектара државних и приватних шума у источној Србији претрпело је штету након што је ту област крајем 2014. захватио леденог таласа, показују прелиминарни подаци које је објавила Управа за шуме Министарства пољопривреде и заштите животне средине.

Према прелиминарним подацима, угрожена је површина од 18.419 хектара државних шума, са укупном запремином од 456.326 кубних метара дрвета и 23.886 хектара шума сопственика са укупном запремином од 266.065 кубних метара, наведено је усаопштењу.

Из Управа за шуме су позвали власнике приватних шума да пријаве штету на шумама, истичући да су направили обавештење о начину пријаве насталих штета и мерама санације која ће бити постављена на огласним таблама месних канцеларија на угроженим подручјима, као и на веб страници Министарства пољопривреде и заштите животне средине.

Због изузетно ниских температура крајем новембра и почетком децембра 2014. године, које су у источној Србији биле праћене појавом ледене кише, снега и јаких ветрова, поломљена или изваљена многа стабла, а обим и висина штете која је настала због тога добила је одлике елементарне непогоде.

Штете су настале на подручју којим газдују "Србијашуме" и то у шумским газдинствима Ниш, Бољевац, Крушевац, Кучево и Деспотовац, као и у приватним шумама у тој области.

Управа за шуме је због свега формирала Посебну радну групу, која је одмах извршила делимичан увид у стање на терену и сачинила Предлог мера и активности за санацију оштећених шума од ледолома и ледоизвала на подручју источне Србије за период од 2015. до 2018. године.

Раније је управа "Србијашума" проценила да штета на шумама од леденог таласа износи од 20 до 25 милиона евра.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се