Рабин Исак Асиел: Николићев говор беспрекоран

Обраћање председника Србије Томислава Николића у Спомен-парку Старо сајмиште било је беспрекорно, оценио је рабин Јеврејске заједнице у Србији Исак Асиел. Николићев говор је био један од најмоћнијих и најличнијих, сматра амбасадор Израела Јосеф Леви.

Рабин Исак Асиел и амбасадор Израела у Србији Јосеф Леви реаговали су на саопштење групе НВО које сматрају да је изјава председника Србије Томислава Николића о мотивима фашиста за нападе на Јевреје током Другог светског рата била непримерена.

Невладиним организацијама, међу којима су и Комитет правника за људска права, Хелсиншки одбор за људска права и Фонд за хуманитарно право, споран је део говора у којем је председник, описујући страдање Јевреја, рекао:

"Зашто баш они? Можда је опасна посебност те мањине била у томе што је она била превише заступљена у престижним професијама, посебно у области уметности, финансија и науке."

Потписници саопштења су закључили да "у периоду повећаних тензија према мањинама, свака изјава мора бити одмерена" и да је "најмање што се може очекивати од председника објашњење и извињење за ту изјаву".

Израелска, односно јеврејска страна, међутим, налази да Николићев иступ није био споран.

Рабин Исак Асиел је оценио да је оптуживање Николића за "ширење стереотипа" о Јеврејима злонамерно извлачење реченице из контекста његовог говора.

Реаговао је и амбасадор Израела у Београду Joсеф Леви. "Био сам присутан (јуче) на Старом сајмишту када је председник Николић држао говор. Моја прва реакција је била веома емотивна, био сам веома инспирисан. Пришао сам председнику и захвалио му за један од најмоћнијих и најличнијих говора које сам чуо од једног европског председника у знак сећања на Холокауст", рекао је Леви агенцији Бета.

Амбасадор је додао да је Николић "описао патње јеврејског народа, описао је злочине које су починили немачки нацисти и чак завршио свој говор прелепом реченицом из јеврејске молитве на веома добром хебрејском".

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
15° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се