Читај ми!

Светосавска академија у Народном позоришту

Одржана свечана Светосавска академија у Народном позоришту, са које је председник Србије Томислав Николић поручио да се величина једног народа не гледа по његовој бројности, нити територији, већ по томе колико је тај народ изнедрио из себе светитеља и угодника божјих.

Председник Томислав Николић подсетио је на значај Светог Саве за српски народ, преноси Танјуг.

"Наш народ је изнедрио Светог Саву, а можда ни данас није довољно свестан његове величине. Само када би свако на свету растао у човека држећи се Савиних порука, било би мање зла, мање незнања, а више љубави и доброте", рекао је председник Србије.

Додао је да је Свети Сава знао за стару мудрост – да је будућност државе онаква каква јој је педагогија.

"Зато је Свети Сава градио школе и болнице, цркве и манастире, писао, доносио књиге из света у Србију, да учи, просвећује народ, па је тако и за своје доба стварао модерну државу", истакао је Николић.

Према председниковим речима, бити просвећен не значи само бити образован:

"То је разумео Свети Сава, а никада као данас није било тако много оних који то још увек не разумеју", рекао је председник Србије.

Николић је истакао да светосавски тип просвете придаје изузетан значај моралном образовању и обликовању људске личности, и истакао да се од савременог схватања просвећености разликује и по самим основама васпитања, по поимању личности и људске заједнице и њиховог крајњег назначења.

Николић се обратио просветним радницима речима да свако ко је за свој позив изабрао да следи Савин пут, буде учитељ, васпитава најдрагоценије што имамо – нашу децу и тако обликује будућност државе и друштва, одабрао је не позив, већ начин живота.

"Зато и држава очекује да буду пример, да им учионица буде светилиште, да изнад сваке муке и тешкоће буде интерес ученика", рекао је Николић.

Како каже председник, у нашој историји било је и тежих времена од садашњег и колико год тешко било, учитељи су стварност делили са својим народом и државом налазећи се међу децом, у школама...

Према његовим речима, за време Великог рата на Крфу се штампао буквар, формирале учионице под ведрим небом од Бизерте у Африци до сваког, и најмањег места у ком је, како је рекао, било српске нејачи.

И у Другом светском рату, додао је, где год се ослобађала територија, где год се могло, учитељи су окупљали децу и народ, описмењавали их, спремали за време које долази.

"Са својим разредом стали су пред стрељачки вод и тако одржали последњи час. Ђаци се не остављају кад је најтеже. Предводе се. А данас су им, као и много пута у историји, као хлеб насушни потребни предводници, учитељи за углед, људи несебичне посвећености и система вредности који је изнад нас обичних, који је ближе Светом Сави", каже Николић.

Професори су, како је рекао, у нашој историји истински јунаци, хероји, личности чији пример би сви данашњи просветари са поносом требало да следе.

"Будите поносни на историју Србије коју су исписивали и српски учитељи и професори. Будите поносни на традицију коју наслеђујете, нађите снагу у учењу Светог Саве и примерима својих предака, да у нашем добу које јесте век знања и науке Србија иде у корак са временом и светом", закључио је Николић.

Министар просвете, науке и технолошког развоја Срђан Вербић рекао је да је прича о образовању одувек била прича о судару генерација.

"Да би се досегле вредности које је на овим просторима пре осам векова утемељио Растко Немањић, данас када су друштвене промене брже него икад раније, морају се најпре помирити генерације", истакао је Вербић.

Према његовим речима, људи који су градили наше школе имали су визију Србије као земље знања, по чему ће је препознавати и ценити.

Подсетио је на искуства из прошлости, истакавши да управо примери из живота Растка Немањића показују да се у најтежим временима ситуација може преокренути на начин да се поставе темељи снажне, драгоцене и трајне установе.

"Епоха у којој Свети Сава пише прва дела на српском језику и оснива прве школе, једно је од најмрачнијих у европској историји, када крсташи разарају Цариград, воде се ратови широм Европе, а континентом харају смртоносне епидемије. Мада непрекидно понављамо како учимо из светосавских примера, ову, можда најважнију лекцију, никако да савладамо – како тешке околности да преокренемо у сопствену добит", рекао је Вербић.

Како је нагласио, чињеница да се налазимо у тешким временима не може нам бити изговор да не учинимо ништа. Ако се образовна пракса не прилагоди захтевима модерног доба, не само да нећемо постати земља знања, већ ћемо заједно са образовањем изгубити и шансу за привредни опоравак али и своју културу и идентитет, тврди Вербић.

Додао је да је неопходна еволуција образовног система који треба постепено прилагођавати новим изазовима савременог живота. Како би се постигао овај дугорочни циљ, друштво треба да трансформише свој однос према образовању и према традиционалним улогама коју у школи имају наставници, ђаци, родитељи и држава, казао је Вербић.

Према његовим речима, први корак треба да буде враћање ђака у средиште свих збивања, а други је враћање угледа просветним радницима, да се подстакну и мотивишу, да се њима самима врати вера да знање јесте моћ.

"Желимо да чујемо глас наставника приликом доношења одлука о образовној политици, али и о другим важним друштвеним питањима. Желимо да имамо што више наставника које ће због њиховог пожртвовања, посвећености и знања, цела Србија познавати по имену", рекао је Вербић.

Трећи корак је, истиче, да се родитељи много више укључе у процес образовања и васпитања.

Вербић је истакао да је најважнија порука да образовање не сме остати затворено само у школи. Како је рекао, целоживотно образовање, непрекидно усавршавање и учење морају бити наши одговори које као друштво имамо у овим тешким временима.

"Наша је мисија да Србију учинимо земљом знања. Постепеним, малим али упорним корацима можемо заједно да трансформишемо наше образовање и следећи просветитељску визију Светог Саве, Доситеја Обрадовића, Вука Караџића, кренемо ка будућности", закључио је Вербић.

Светосавску академију у Народном позоришту организовало је Министарство просвете, науке и технолошког развоја, а присуствовали су министри Владе Србије, народни посланици, принц и принцеза Карађорђевић, представници традиционалних цркава и верских заједница, дипломатског кора, Војске Србије.

Ту су наравно били и ректори универзитета, наставници, ученици, представници синдиката просвете, као и добитници Светосавске награде за 2014. годину. Академија је обележена сценско-музичким програмом.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
20° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се