Светлећи прслук чува главу бициклиста

Прави бициклиста не бира временске прилике нити доба дана. Довољно је да је бицикл осветљен. То је порука другим возачима - јачи сте, чувајте нас.

Бициклиста Милош Лазић каже да је предње бело и задње црвено алфа и омега. Две трећине бициклиста у Србији свакодневно возе без светла. После младих возача аутомобила, најугроженији су у саобраћају. Током прошле године, страдало их је 53, готово половина возећи по мраку или магли. Зато стручњаци верују да светлећи прслук главу чува.

Дамир Окановић из Комитета за безбедност саобраћаја каже да и трактори имају светло па је уведено да имају ротацију и камиони имају светла и напред и позади, па је уведена мера обележавања.

"Наша процена је да је за бициклисте важно да поред стандардних светала носе прслуке у ноћним условима и у условима смањене виђивости, то свакако не може да им штети може само да им помогне", сматра Окановић.

Светлоодбојни прслуци одбијају бициклисте. Не прихватају да се правила у саобраћају кроје само по мери јачих. А и вожња без њих би постала прекршај.

"Ту је проблем што се том мером кривица за саобраћајне незгоде сваљује на бициклисте", каже Лазић.

На питање да ли се противе ношењу прслука јер су ружни, Лазић одговара да је то само један од коментара, на изглед тих прслука. У градовима би требало да учините све да вожња бицикла буде атрактивна како би што више људи возило, сматра бициклиста.

Пошто су на путевима сви јачи од њих, бициклисти су у саобраћају најсличнији пешацима. Само што за пешаке постоји тек препорука да носе прслук, а за бициклисте би то ускоро могла да буде законска обавеза.

Владимир Ребић, начелник Управе саобраћајне полиције каже да ли ће то бити светлоодбојни прслук или друга светлоодбојна материја која омогућава возачу бицикла да буде уочљив свакако ће се определити за једно од тих решењ.

За сада, прслук је обавезан једино у Литванији и Малти, а у још неколико европских земаља морају да се носи једино ван града, ноћу. Док се не усвоје измене Закона о саобраћају, оно у чему су сви сагласни је да ће бициклисти бити безбеднији када их буде више.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
20° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се