Читај ми!

Санација штете после водене стихије

Ситуација у Пчињском округу, после изливања река, постепено се стабилизује. Још је на снази ванредна ситуација у Врањској Бањи, Владичином Хану, Трговишту и Босилеграду. Јужна Морава се излила у Ђунису, нема опасности по мештане. Санација штете већ је почела, кажу у Сектору за ванредне ситуације.

Водостаји мањих река су у опадању, али и даље расте ниво Јужне Мораве. Почело је чишћење корита мањих река и потока, као и канала.

У Корбевцу, где је порушен део моста, наредних дана биће постављен понтонски мост, речено је на седници Штаба за ванредне ситуације у Врању. Постепено се испушта вода из акумулације Првонек, а вода за пиће из градског водовода је исправна.

Стручњаци Завода за јавно здравље испитивали су и воду из приватних бунара у угроженим подручјима. Резултати анализа се очекују наредних дана.

После санације, почеће и дезинфекција поплавом погођених домаћинстава.

У Трговишту је пет путних праваца непроходно, а у Доњем Стајевцу нема воде. Јуче је активирано старо клизиште и две породице су евакуисане у стационар Дома здравља.

Марија Анђеловић из Доњег Стајевца каже да у том селу нема воде већ два дана.

Председник Општине Трговиште Ненад Крстић напомиње да је вода однела сеоски пут. "Мештани имају намирнице, али су одсечени, изналазимо начине да им помогнемо", каже Крстић.

Јужна Морава се излила и у Ђунису. Опасности по мештане нема, али је регионални пут Крушевац–Алексинац у том месту под водом, па се саобраћај одвија успорено.

Начелник Опште управе Душан Тодоровић наводи да је десетак хектара земљишта под водом и да су све службе на терену.

Путеви у Власини су проходни, телефонске везе су успостављене јуче, али проблеме са струјом има још педесетак најудаљенијих црнотравских домаћинстава.

На територији Босилеграда без струје је 250 мештана, а због одрона, и даље је непроходно неколико путева. Мештане на то фотографијама упозорава и председник Општине.

У Владичином Хану су се поново активирала два клизишта. За насеље Пољана локална самоуправа раније је припремила план санације, за чије је спровођење потребно 15 милиона динара.

Измештени су становници кућа у подножју клизишта, а 30 мештана из угрожених подручја је у прихватној станици. За њих ће бити обезбеђене бараке.

Ситуација се нормализује и у поплављеним подручјима на територији Лесковца. Због одрона изазваних поплавама, два села, Сушевље и Бричевље, одсечена су од света.

Градоначелник Врања Зоран Антић рекао је Танјугу да се од суботе ради на санације штета од поплава и да је ситуација под контролом, тако да нема опасности за људе и имовину.

Антић објашњава да се контролише десна страна града гледано од тока Јужне Мораве, као и да се чисте речна корита од отпада шљунка и великих наноса разног отпада створених и "добрим делом људским немаром".

Наводи да се ради и на чишћењу домаћинстава од разних наноса које су донеле бујица и да више нема опасности по људе.

Подсећа и да је бујица однела мост у селу Корбевац и да су то подручје јуче посетили министар Велимир Илић и директор "Путева Србије" Зоран Дробњак.

Антић је пренео и да су они најавили да ће тај проблем бити решен прво постављањем привременог моста, а да ће затим, уз помоћ републичке владе, бити изграђен нови мост.

Половина црнотравске општине и даље је без струје. Екипама лесковачке "Електродистрибуције" данас стиже појачање из Ниша са моторним санкама, како би могли да се пробију до најнеприступачнијих места и отклоне кварове.

Обилазећи угрожена подручја, министар за ванредне ситуације Велимир Илић поручио је да ће држава пружити помоћ угроженима.

Санација штете у току, не очекују се нови проблеми

У Сектору за ванредне ситуације кажу да се ситуација на југу Србије полако стабилизује.

"Сектор и Црвени крст упућују сушилице, сада се ради на смештају за двадесетак људи из Владичиног Хана. Није могуће да се врате у бараке поред речице која је сада набујала и све срушила", напомиње начелник Сектора за ванредне ситуације Предраг Марић.

Помоћник начелника Сектора Бојан Томић напомиње да се понављање таквог сценарија не очекује.

"Сви мостови који су били у опасности сада више то нису. Следи санација неколико мањих места, а доћи ће и до снижавања водостаја Јужне Мораве", рекао је Томић за РТС.

Како је објаснио, нико у Предејану где се синоћ излила Јужна Морава није угрожен, а грађанима се допремају неопходне ствари.

Према његовим речима, поплаве које су задесиле Босилеград углавном су последица клизишта, а екипе се налазе на терену како би санирале штету.

"Ми ћемо радити на санкционисању оних који буду бацали смеће, али морамо сви заједно да радимо на едукацији у тој области", навео је Томић.

Републички хидрометеоролошки завод најавио је раст водостаја. У Сектору за ванредне ситуације не очекују погоршање, али, поучени искуством из 2014, поручују: треба бити на опрезу и наредних дана.

Поплаве које су претходних дана погодиле југ Србије направиле су велику штету у Босилеграду, Врањској Бањи, Сурдулици, Владичином Хану и Грделици.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 15. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара