Милисављевић: "Зојин закон" је понос свих нас

После 13 месеци припреме предлога, пре два дана посланици су усвојили "Зојин закон". Сви су се сагласни да је друштво усвајањем тог закона преузело одговорност за побољшање здравственог система. Предлагач закона Душан Милисављевић истиче да је држава на овај начин показала своју одговорност.

Председник Одбора за здравство и предлагач "Зојиног закона" Душан Милисављевић каже за РТС да изражава срећу и радост јер су посланици успели да буду јединствени о овом питању.

Према његовим речима, овај предлог је дошао из породице Милосављевић која је изгубила дете, а свој бол претворила у енергију која је покренула грађане и политичаре, како не бисмо имали проблеме која је имала мала Зоја.

"Добили смо закон који је на понос свих нас. Регулише генетске болести, овај закон штити наш у децу. Нико нема на једном месту закон који све ово решава", истиче Душан Милисављевић.

Овај закон ће олакшати лекарима, деци и родитељима, додаје Милисављевић, како се не би понављале ситуације да родитељи за добро своје деце шверцују крв преко границе, што је забрањено а догађало се.

Посланик ДС-а и предлагач закона наглашава да се не зна број деце која су болесна од ретких болести јер не постоји национални регистар оболелих од ретких болести.

"Битно је да ниједно дете, које болује од ретких болести не зависи од политичара, већ да је држава иза њих. Држава показала зрелост и одговорност у заштиту ове деце", наводи Милисављевић.

Министар здравља Златибор Лончар најавио је да ће скупштински одбор за здравство убудуће заседати једном месечно како би расправљао о вакцинацији деце. Милисављевић оцењује да је то добра одлука.

Председник одбора за здравство каже да разуме страх јавности, a за то је највише крива сама струка јер није реаговала у објашњавању важних ствари о вакцинама, а поготово о нус-појавама.

"Пошто је струка ћутала, појавили су се шарлатани који причају друге ствари. Вакцина је цивилизацијска ствар. Морамо да будемо јединствени у одговору против људи који својим назадним стварима да нас врате у средњи век", закључује Милисављевић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
25° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара