Читај ми!

Стиже мутирани вирус, нема разлога за панику

У Србију је увелико стигао грип, јер је лабораторијски потврђен код десетак особа. Процењује се да ће у наредном периоду расти број оболелих, али епидемије за сада нема. У Европи 56 одсто оболелих од грипа изазвао је мутирани вирус грипа А подтипа Х3Н2. Поставља се питање има ли разлога за страх.

Разлога за панику нема, поручују надлежни после медијских наслова ових дана да у Србију стиже мутирани вирус који ће заразити више од 30.000 људи, а да ће оболети и вакцинисани.

Епидемиолог Градског завода за јавно здравље Лепосава Гаротић Илић рекла је да је мутирани вирус о којем се ових дана прича вирус грипа тип А, који иначе има карактеристике да стално мења свој антигенски састав.

"То значи да је важно да се зна да скоро сваке године долази до мањих генетских промена у оквиру истог подтипа вируса, при чему настаје нова варијанта вируса, а она има, у ствари, особине сезонског грипа", навела је епидемиолог.

До сада је грип регистрован у четири округа, а још се не знају све карактеристике овогодишњег вируса.

Драгана Димитријевић, национални координатор за грип Института "Батут", каже да је до сада вирус грипа потврђен на територији града Београда, Јужнобачког округа, Сремског и Севернобанатског округа.

"Ситуација је очекивана за овај период године. И даље имамо ниску активност вируса грипа, имамо спорадичне, појединачне случајеве обољевања", каже Димитријевићева.

Грипа за сада у већини ординација нема, али има пацијената са сличним симптомима. Типичан призор за ово доба године.

"Можемо рећи да је отприлике 30 посто повећан број пацијената који долазе са респираторним инфекцијама. Углавном је то популација млађе доби и средње животне доби. Мање имамо старију популацију. Претпостављам да је ефекат вакцине против грипа, јер су они масовније примали вакцине", каже Светлана Мићић из дома здравља. Било да је вирус мутиран или немутиран, стручњаци и даље препоручују вакцину као најбољу заштиту. Они који се нису вакцинисали, могу то и сада да учине.

Лепосава Гаротић Илић каже да, ко се сада вакцинише, мора да зна да су потребне две недеље да би се створила заштита и да у то време избегавају контакт са оболелима.

"Сматра се да ће вакцина што се тиче овог вируса АХ3 дати унакрсну заштиту, тако да ће вакцинисане особе заштитити од компликација и теже форме болести", истиче епидемиолог.

У свету годишње од грипа оболи око 10 одсто одраслих, а умре до пола милиона људи. Зато током хладних дана посебно морају да пазе хронични болесници, старије особе, деца млађа од пет година, труднице... А да ли ћемо се од грипа одбранити зависи од тога колико смо се спремили и "наоружали" имунитетом.

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
24° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара