Читај ми!

Борба с последицама поплава на југу Србије, расте ниво Јужне Мораве

Ситуација у местима погођеним поплавама на југу Србије се стабилизује, а вода се повлачи у корита. Петнаест села у околини Трговишта без струје, а нека су и без воде. У грделичком крају поплављено педесетак кућа. У Врањској Бањи и Владичином Хану на снази је ванредна ситуација, а од данас су и општине Босилеград и Трговиште прогласиле ванредну ситуацију.

19.40 - Смиривање хидролошке ситуације очекује се од понедељка, каже за РТС хидролог Дејан Владиковић.

18.00 - Хидрометеоролошки завод упозорава на порасте водостаја на Црном и Белом Тимоку, на Млави и Пеку.

17.00 - Општине Босилеград и Трговиште прогласиле ванредну ситуацију, јавља дописник РТС-а.

15.00 - Клизиште на територији Предејана пресекло локални планински пут ка селима Бричевље и Сушевље и одсекло педесетак домаћинстава, јавља Танјуг.

14.05 - Припадници сектора за ванредне ситуације су на терену и помажу грађанима, каже министар унутрашњих послова Небојша Стефановић.  

13.30 - Мештани 15 села у околини Трговишта без струје, а нека села су и без воде. Мост у селу Козји До је срушен, јавља дописник РТС-а. 

13.00 - Почело испумпавање воде из подрума и дворишта кућа које су поплављене, јавља дописник РТС-а.

12.50 - Мештани Криве Феје код Врањске Бање добили струју. У Трговишту је један мост срушен, излиле су се неке притоке реке Пчиње, потврдио је за РТС председник општине Трговиште Ненад Крстић. 

12.20 - Пут Црна Трава–Власинско језеро поново је проходан. 

10.40 -  У Врању и општини Владичин Хан стање се постепено смирује и враћа у нормалу, рекао је начелник Сектора за ванредне ситуације МУП-а Предраг Марић.

10.15 - Водостај река Врле, Калиманке и Јужне Мораве код Владичиног Хана је у сталном опадању, изјавио је председник општине Владичин Хан Бранислав Тошић.

После јучерашњег изливања река и потока, ситуација на југу Србије није алармантна, али је упозоравајућа, оцењено је на седници Штаба за  ванредне ситуације. Велика је материјална штета, пре свега у инфраструктури, оштећени су путеви и мостови.

На територији Врања и Врањске Бање опада ниво бујичних потока, али забрињава константни пораст нивоа Јужне Мораве.

Осим у Грделици, Јужна Морава излила се и у Предејану, а због обилних поплава на југу земље под водом су поједине куће, њиве и пластеници. Пут од Ниша ка македонској граници поново је проходан, као и сви државни путеви и сви општински путни правци.

Министар унутрашњих послова Небојша Стефановић рекао је новинарима да су припадници Сектора за ванредне ситуације МУП-а на терену и да помажу грађанима, а послате су и цистерне са пијаћом водом.

Ноћас је у Корбевцу код Врањске Бање ток реке преусмерен на другу страну како не би угрозио насеље.

На свим подручјима погођеним поплавама нема угроженог становништва.

На територији Пчињског управног округа од 23. јануара пало је око 25 литара кише по квадратном метру, а у току претходних дана, услед топљења снега, земља је била натопљена па атмосферска вода није могла бити прихваћена.

Канализација и испусти нису могли прихватити насталу количину падавина, па се вода сливала кроз сеоске улице.

Сектор за ванредне ситуације примао је дојаве и координирао ангажовање механизације локалне самоуправе за санирање инфраструктуре, саопштено је из МУП-а.

Ванредна ситуација проглашена је јуче на делу територије града Врања (десна страна тока Јужне Мораве) и Владичиног Хана. Највише је погођена Врањска Бања, и то насеља Савинце, Бујковац и Корбелац.

У Владичином Хану, припадници Сектора су евакуисали 22 људи који су смештени у прихватни центар у основној школи.

У селима Корбевац, Купининце, Златокоп, Тибужде, Бујковац и Горње Требешиње причињена је велика материјална штета, али није било људских жртава.

Председница градске општине Врањска Бања Славица Сотировић рекла је да ће други мост у Корбевцу према селу Превалац издржати налете воде и навела да су одсечене поједине куће у селу Стари Глог.

Из "Електродистрибуције" су саопштили да је 300 домаћинстава у селима око Криве Феје било без струје, а да је десетак стубова пало и у селу Горње Требешиње. У међувремену је струја стигла у Криву Феју.

Представници Предузећа за путеве саопштили су да није проходан пут другог реда код Владичиног Хана.

Градски Штаб за ванредне ситуације наложио је дежурства свих повереника у месним заједницама и праћење водотокова, наводи се у саоштењу са седнице.

Након повлачења воде, биће спроведена акција чишћења кућа и дворишта, а предузеће "Висан" понудило је услугу дезинфекције угрожених подручја без накнаде.

Градски Завод за јавно здравље испитаће хигијенску и епидемиолошку ситуацију у поплављеним кућама, а биће и организована достава воде селима која то затраже. Наложено је и уклањање остатака срушеног моста у Корбевцу и праћење стања у насељу Савинци у Врањској Бањи.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 29. април 2024.
26° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво