Kиша стала, ситуациjа на jугу Србиjе се нормализуjе

Због обилних падавина излила се Јужна Морава и однела насип државног пута на деонци Момин Камен–Владичин Хан и Предејане–Џеп. Реке су се излиле и у подручју Врања. На свим погођеним подручијима нема угроженог становништва, саопштава МУП.

01.30 - Ситуациjа у Пчињском округу коjи jе jуче био погођен обилном кишом се нормализуjе с обзиром на престанак падавина, и ако тако остане, приступиће се испумпавању воде из подрумских просториjа угрожених домаћинстава.

00.40 - У селима Корбевац, Купининце, Златокоп, Тибужде, Бујковац и Горње Требешиње причињена велика материјална штета, али није било жртава, констатовао на седници градског Штаба за ванредне ситуације у Врању градоначелник и командант Штаба Зоран Антић.

23.15 - Вода се повлачи. Висок ниво Јужне Мораве прети да однесе мост у селу Ратају код Врања.

22.20 - На подручју општине Владичин Хан евакуисано 22 људи који су смештени у прихватни центар у Основној школи у том месту, саопштио је МУП.

19.45 - Због изливања Јужне Мораве обустављен саобраћај на деоницама Момин Камен - Владичин Хан и Предејане - Џеп.

Набујала Корбевачка река однела је део моста у селу Корбевац код Врањске Бање. У прекиду је пут ка Кривој Феји, а због кише која је падала током ноћи и већег дела дана, угрожено је још путних праваца у околини Врања, Владичиног Хана и Сурдулице, јавља дописник РТС-а.

На делу територије града Врања и селима са десне стране Јужне Мораве проглашена је ванредна ситуација. Највише су погођени Врањска Бања, насеље Савинце, Бујковац и Корбелац.

У двориштима и подрумима више кућа у појединим насељима у Врањској Бањи током дана било је воде, која се излила из канала и потока. Та вода се повлачи, али расту водостаји већих река, и угрожавају мостове, јавља дописник РТС-а.

Због изливања Јужне Мораве, односно због набујалог потока који је однео труп насипа пута у близини Царичине Долине, обустављен је саобраћај на деоницама Момин Камен–Владичин Хан и Предејане–Џеп.

Начелник Сектора за ванредне ситуације Миодраг Марјановић рекао је да је ситуација веома критична.

"Јужна Морава је део пута Грделица–Предејане претворила у своју матицу. Водостај расте и веома је критично. Позвали смо у помоћ два предузећа, па су џакови са песком почели да пристижу", казао је Марјановић агенцији Бета.

Вода је ушла у дворишта три куће поред пута, а према наводима Марјановића, прети опасност да јос десетак кућа буде поплављено.

Набујали потоци угрозили су и Владичин Хан, поплавивши центар града. У Владичином Хану, Припадници Сектора за ванредне ситуације евакуисали су 22 особе које су смештене у прихватни центар у Основној школи.

На предлог Штаба за ванредне ситуације Владичиног Хана донета је Одлука о проглашењу ванредне ситуације на територији те општине.

Услед изливања реке Врле на подручју Сурдулице поплављено је око тридесетак дворишта и кућа у четири села ка Владичином Хану, рекао је вечерас Танјугу председник Скупштине општине Сурдулица Новица Тончев.

Тончев је казао да ситуација није алармантна али да су све градске службе у приправности због отапања снега на Власинском језеру што може довести до додатних поплава у нижим пределима.

Данас је снежна мећава завејала пут Црна Трава–Власинско језеро. Невреме је оборило дрвеће на пут, појавили су се одрони, а на Власинском језеру и у Црној Трави нема струје и телефонске линије су у прекиду. 

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се