Читај ми!

Брезовица, бисер који враћа стари сјај

Од сукоба на Косову и Метохији, Ски-центар Брезовица тавори. Било је година када уопште није радио. Прошле и ове године, уз минимална улагања, поново оживљава.

Некада бисер зимских спортова на Балкану, Ски-центар Брезовица преживљава. Успели су уз помоћ 18 милиона динара помоћи српске владе да покрену неколико жичара, и минимално реновирају хотел у близини скијашких стаза.

"Ми смо већ урадили основну реконструкцију жичаре Велика ливада и она је тренутно у функцији, ради пуним капацитетом. Данас или сутра крећемо са отварањем друге жичаре Лавља врата, такође ски-лифт Бачило ради и очекујемо да електронска наплата проради уторак или среду", каже Слађан Николчевић, директор Ски-центра Брезовица.

Тренутно је ангажовано свих 200 радника Ски-центра Брезовица.

Оно што Ски-центар Брезовица тренутно пружа је најминималније, међутим, и у оваквим условима, овде се викендом окупи и до пет хиљада људи. Оно је што је најургентније, јесте реновирати хотел "Молику".

У овом хотелу тренутно је 90 гостију. Са Косова су, као и већина туриста на Брезовици. Младих је највише. Викендом, Брезовица је и излетиште.

Има и скијаша из централне Србије.

"Долазим четири године на Брезовицу, стазе су одличне, поготову за љубитеље фри рајда (free ride) и за нас скијаше и за сноубордере, тако да се ја увек радо враћам сваке године", каже Љубица Ненковић.

На Брезовици има снега у свим зимским месецима. И поред тога планирају увођење нових технологија.

"Инвестирање у скијашку инфраструктуру коју планирамо, и уз систем за вештачко оснежавање, ми ћемо покренути поред квалитетне услуге у ски-центру и један читав ланац привреде овде у општини Штрпце", каже извршни директор "Скијалишта Србије Дејан Љевнаић.

Запослени у Ски-центру Брезовица задовољни су због много туриста, али са зебњом примају вести о могућој приватизацији центра и отварању новог.

"Имамо око 10.000 динара плату, а ако останемо без те плате, чак можда и без тог минималца... Ко год да дође, како год да дође, сигурно ће тражити неку младу радну снагу, а ми смо сви људи већ са преко 25 па и више година радног стажа", каже Милан Денић из Синдиката радника Ски-центра Брезовица.

Влада Косова је крајем прошле године изабрала косовско-француску компанију за градњу новог ски-центра. Из те компаније су најавили инвестирање од 410 милиона евра.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 29. април 2024.
26° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво