Осигурање уместо солидарности

Да је требало да се осигурају сви се обично сете када је већ касно. Прошлогодишње поплаве биле су добра лекција за већину, само је питање јесмо ли спремни да учимо. Да ли ће новоизграђене куће бити осигуране за случај да се непогоде понове.

Пошто се осам месеци после поплава, уместо у својој кући, будила у привременом смештају, Слађана Ивановић данас нема дилему. За нову кућу, саграђену из донација, њена породица ће платити осигурање.

"Мислим да не бих могла поново да преживим, не мора само поплава да се догоди, може и пожар, може и лопов да вам уђе у кућу, може свашта да се деси, да знамо да ћемо да добијемо нешто", каже Обреновчанка Слађана Ивановић.

Да се новац више не би сакупљао добротворним акцијама, држава ће из донација платити једногодишње осигурање за обновљене куће.

"Ако се не дај боже поплава понови да могу да буду сазидане изнова без трошка за домаћинства или за државу. Цена осигурања свих тих кућа је равна цени зидања пола једне", рекао је директор Канцеларије за помоћ и обнову поплављених подручја Марко Благојевић.

То је од 30 до 60 евра годишње по домаћинству, или - 2,5 до 5 евра месечно да стрес буде мањи када се упале црвене метеоролошке лампице и небо отвори баш над вашом кућом.

Има Обреновчана који би мирно да спавају, не гледајући у небо. Пошто су научили разлику између поплава и бујичног таласа, платили би кажу да се заштите и од кише метеора. Други верују да се хиљадугодишње воде неће поновити баш овде.

"Имам три објекта и та рачуница коју сам ја извела не може да покрије моје пословање. Свесно улазимо у неку врсту ризика", рекла је Оливера Црногорчић Блажић из Пословног клуба Обреновац.

Мирко Станојевић из Пословног клуба каже да је незгодно после 24 сата када се пробудите и видите да немате ништа, да је све уништено. "Тражио сам да ме осигурају од свега, јер право на кикс више не постоји", сматра Станојевић.

Међутим, у Србији не постоји довољно развијена свест да улажући мало, можете да добијете знатно и кад мислите да сте изгубили све.

По становнику улажемо максимално 80 евра годишње за све врсте осигурања. Далеко од просечног Швајцарца који издваја више од 6.000 евра или Словенца који даје више од 1.000 евра годишње. Да ублажи штету и издвајања из државне касе, суседна Румунија увела је обавезно осигурање од елементарних непогода.

"Обавезност доноси масовност, а масовност доноси повољније цене, повољније услове осигурања, да је свако домаћинство било обавезно да се осигура, свако домаћинство које је било оштећено би добило накнаду", навео је Иван Грујић из Осигурање "Уника".

Запослени у осигурањима кажу да је још рано да судимо да ли смо научили лекцију из мајских поплава. Можда бисмо могли да се угледамо на Чехе чија је трећина територије крајем деведесетих била поплављења, а осигурање је надокнадило тек десет одсто штете. Када се велика поплава поновила 2012. половину штете је платило осигурање.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 01. мај 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво