Читај ми!

Адвокати у предметима до гуше

Уочи повратка на посао, адвокате у судовима чекају десетине хиљада предмета који су одлагани током четири месеца протеста. Колико је то успорило већ оптерећен правосудни систем и како ће се заостатак надокнадити?

За четири месеца, колико су адвокати протестовали, одложено је готово 200.000 суђења, а само пред Првим основним судом у Београду није одржано више од 27.000 рочишта. Судови сада праве план надокнаде.

"Постоји и опасност, то је реално што ће се десити, да ће долазити и до преклапања суђења, па ће из тог разлога морати да се одлаже. Морамо имати у виду да смо сви ограничени неким објективним околностима и условима у којима радимо. Просто, не може се одржати неограничени број суђења дневно и не може се заказивати уколико су већ термини попуњени", објашњава Ивана Рамић из Првог основног суда у Београду.

Адвокати не споре да су блокирали правосуђе, али, кажу, проблем великог броја нерешених предмета постојао је и пре протеста.

"Велика затрпаност предмета јесте проблем српског правосуђа и то јесте ствар на надлежном министарству да види на који начин ће те проблеме отклањати. Узроци проблема не леже само у времену и брзини заказивања, узроци проблема су далеко сложенији. Правосуђе не функционише уназад четири године, тако да не треба очекивати да ће моментално бити нормализације", каже адвокат Југослав Тинтор.

Током обуставе рада, много више су одлагана рочишта у кривичним предметима него парнице, јер је оптуженима за кривична дела адвокат неопходан за одбрану. За 120 дана, неки предмети су и застарели.

"По закону, застара кривичног гоњења наступа најмање за четири године од дана извршења кривичног дела, и то код оних најлакших кривичних дела. Иако је дошло до застаре у овом периоду од четири месеца, не мора нужно да значи да је због протеста", истиче Рамићева.

Суђење Мирославу Мишковићу, о којем се и током протеста највише полемисало, данас је поново одложено. Како би се надокнадило пропуштено, председавајући судија већ је заказао 37 рочишта до летње паузе, а прво ће се одржати 10. фебруара.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво